nedeľa 25. januára 2015

Kŕmidlá z orechových škrupiniek



Aj tento rok kŕmime vtáky. Ani nie tak kvôli "úbohým vtáčikom, ktoré si v zime nevedia nájsť potravu, chúďatká" (prežili roky, kým sme sa na chalúpku nasťahovali a naši susedia sa o nich tiež starajú aspoň tak dobre, ako my), ale skôr pre vlastné potešenie ... a hlavne - aby si zvykli chodievať na naše stromy a na jar hľadali škodlivý hmyz.


Radi skúšame vždy niečo iné. Tentoraz sme recyklovali orechové škrupinky. Najprv som nalúpala orechy. Jadrá putovali do sieťky po vyjedenej lojovej guli. Najskôr mi nenapadlo, že by sa aj tieto sieťky dali recyklovať. Ale stačilo narušiť horný okraj, sieťku otvoriť, naplniť orechami a znova zaviazať. Sýkorky sa išli pobiť, ktorá si prv odhryzne z orieška.



Orechové škrupinky som potom poukladala na tanier, naplnila zmesou zrniek pre vtáky a zaliala rozpusteným tukom (použili sme bravčovú masť - loj by bol lepší, ale stále neviem zistiť, kde sa dá zohnať). Aby sa dali zavesiť, do každej škrupinky som vložila kúsok bavlnky (z núdze cnosť, zase sme zabudli zobrať konopný špágát). Asi by sa dal špagátik prilepiť k škrupine aj tavným lepidlom - neviem, či by to bolo lepšie.

Naplnené škrupinky už chladnú-tuhnú na okne.

 

Ďalšie semienka  som nasypala do zvyšku rozpustenej masti v kastróliku. Nechala som celú zmes vychladnúť takmer na izbovú teplotu a potom sme z toho tvarovali lojové guľky. Vychladnutú zmes sme vysypali do misky vystlanej potravinárskou fóliou a tvarovali do guľôčky. Potom už len stačilo nechať guličky poriadne vychladnúť a stuhnúť (vonku),  vložiť do sieťky, zaviazať a zavesiť na vhodné miesto.

Domáca lojová guľka

Lojová guľka v sieťke od cibule

Ďalšie semienka sme nasypali do sieťky od cesnaku

Slnečnicové jadrá v sieťke od cesnaku

 Na druhý deň sme už mohli orechové kŕmidlá vešať na stromy. Som zvedavá, ako sa osvedčia. Len škoda, že sme už museli ísť domov, a neuvidím vtáky ako si na nich budú pochutnávať. 




Ovešaný strom - pokiaľ sme dočiahli.

Želám vám všetkým radostný deň. A veľa potešení napríklad pri kŕmení vtáčikov. 
Letitia. 

2 komentáre:

  1. Jů, to je skvělý nápad do oříšků, to bych taky mohla.-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To je naozaj skvelý nápad s tými škrupinkami, ale aj ostatné výrobky pre vtáčiky.Musím vyskúšať-hlavne tie škrupinky :)....ešte máme orechy z Vianoc takže to skúsim...

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...