utorok 1. apríla 2014

Rozsiahla kalvária v Hliníku nad Hronom

30. 3. 2014

Tento rok sa nám naše predsavzatie navštevovať rôzne slovenské kalvárie vskutku darí. Možno vďaka počasiu, no určite aj vďaka Miroslavovi Lisinovičovi, z ktorého zbierky je tak ľahké vybrať si cieľ cesty.

O kalvárii v Hliníku nad Hronom napísal: "Je takmer neznáma medzi slovenskými Kalváriami, ukrytá v lesoch pri rovnomennej obci v údolí Hronu. Kto si však urobí krátku zastávku pri hlavnej ceste zo Žarnovice do Žiaru nad Hronom, rozhodne neobanuje. Prechádzka nielen medzi stromami a výhľady ktoré sa pri nej naskytnú, stoja za to."

O pravdivosti jeho slov sme sa mohli presvedčiť túto nedeľu. A veru neobanovali sme.



Hneď pri kostole nás privítal výjav z Golgoty. Kamenné kríže postavené na prístupovej ceste sú veľmi pôsobivé.

A prečo parkujeme pri kostole, keď kalvária je ďalej na kopci Zmina? Chceli sme výlet začať nedeľnou svätou omšou. Ale mali sme smolu, hoci na internete písali, že bude omša aj o 10:30, dozvedeli sme sa, že posledná bola o deviatej. Nuž, aspoň sme si pozreli okolie kostola a fary. 


Sv Anna z r. 1873

Pingpongový stôl - asi pre miništrantov. 


Ešte zopár obrázkov súsošia (a modlitba o požehnanie nášho výletu) a môže sa ísť ďalej. Cesta nás vedie k vrchu Zmina, na ktorom je postavená rozsiahla krížová cesta aj s "cestou oslávenia".

Už z auta sa dali rozoznať kaplnky na kopci.

Pôvodne Zmina nebola zalesnená.
Dnes rastú okolo kaplniek javory a lipy.
 

Kaplnky tunajšej kalvárie sú postavené v troch radoch. Pravý a stredný rad tvoria 14 zastavení krížovej cesty umučenia nášho Pána. Pútnici stúpajú hore po serpentínach od jednej kaplnky (zastavenia) k druhej striedavo v pravom a strednom rade. Ľavý rad tvorí tzv. Cestu oslávenia, ktorá smeruje zhora nadol. Tvoria ju zobrazenia piatich tajomstiev slávnostného ruženca: Zmŕtvychvstanie, nanebovstúpenie Pána, Zoslanie Ducha Svätého, nanebovzatie a korunovanie Panny Márie. Posledným zastavením je kaplnka Najsvätejšieho Srdca Ježišovho a srdca jeho Matky Márie. 

Začíname pri obraze Getsemanskej záhrady.

Úvod krížovej cesty:
Pán Ježiš na hore Olivovej.

Putujeme od zastavenia k zastaveniu.




"Cik-cakovitá" cestička je upravená a spevnená tunajším ryolitom.

Zastavenie IV. - Stretnutie s Matkou.

Obrazy krížovej cesty na hliníckej kalvárii
boli namaľované  podľa Führichovej predlohy.
 
Výhľady pomedzi / ponad stromy.


Chvíľa usobrania v modlitbe.

Pôvodne tu mal stáť len tento kostolík -
pamätník tisícročia obrátenia Uhorska.

Vitrážové okno v kostolíku.


Zastavenie X.

XIII. zastavenie.
Niektoré nápisy ma zaujali. Ako sa náš jazyk vyvíja... 

XII. Pán Ježiš za nás na kríži zomiera.

Posledné XIV. zastavenie je v kostolíku.

Trojvežový, jednoloďový kostolík v neogotickom slohu bol postavený v rokoch 1901 - 1902. Vnútri stojí oltár s Božím hrobom a sochou Sedembolestnej Panny Márie. Pôvodne mal byť pamätníkom tisícročia od obrátenia Uhorska na kresťanskú vieru. Dnes slúži ako posledné XIV. zastavenie krížovej cesty: "Pána Ježiša pochovávajú."

Zdá sa, že je koniec. Zhasli nádeje Ježišových učeníkov. Majster je mŕtvy, pochovaný v hrobe. Beznádej, ticho... Ale predsa - toto nie je koniec. Príbeh pokračuje. Zmŕtvychvstaním a ohlasovaním Evanjelia života - po celom svete. Aj k nám.

A Hlinícka kalvária pokračuje tiež. Tentoraz "Cestou oslávenia".

Pokračujeme späť smerom dolu.

Vzkriesenie!


Ach, táto kaplnka je zatvorená...

Ale dá sa otvoriť...

... a tak nakúkame dovnútra.



Srdce, ktoré tak veľmi milovalo ľudí...

Posledná kaplnka (môže byť aj prvou) nám pripomína Boha, ktorý je Láskou. Tak veľmi nás miloval... a stále miluje.

Na záver som sa rozhodla opísať vám kúsok z histórie tejto kalvárie, ktorú som našla na informačnej tabuli pri vstupe na kalváriu:

"Hlinícka Kalvária bola vybudovaná v rokoch 1901 - 1908. Iniciátorom a hlavým organizátorom stavby bol miestny farár Augustín Bogisich (*1842 †1904). Pôvodne chcel A. Bogisich postaviť na vrchole nezalesneného kopca Zmina z diaľky viditeľný kostolík - pamätník tisícročia obrátenia Uhorska na kresťanskú vieru. Trojvežový, jednoloďový kostolík v neogotickom slohu bol postavený v rokoch 1901 - 1902.
Neogotický oltár z Tirolska s Božím hrobom a sochou Sedembolestnej Panny Márie kúpila vdova Mária Chmelová rod. Figuliová. Kostolík bol posvätený v roku 1902.

Medzi tým na temene Zminy, vzdialenom asi štvrť kilometra od kostolíka, postavili súsošie golgoty (tri kríže), o ktorej sa pôvodne neuvažovalo. Podnet k jeho výstavbe dala náhodná návšteva obchodných agentov z Tirolska, ktorí ponúkali kovové sochy Ukrižovaného a lotrov. Tri kamenné kríže zhotovili hlinícki kamenári.

V roku 1903 sa Hliníčania rozhodli, že na pahorku Zmina postavia aj kaplnky - zastavenia Krížovej cesty a neskôr i Cesty oslávenia. Prípravná kaplnka a kaplnky Krížovej cesty boli postavené v neogotickom slohu v rokoch 1903 - 1904. Obrazy v kaplnkách s výjavmi Krížovej cesty maľované na plechu boli zhotovené vo Viedni v roku 1904. Boli namaľované podľa Führichovej Krížovej cesty na stenách kostola sv. Jána Nepomuckého vo Viedni.

Farár A. Bogisich dal na vlastné náklady vybudovať naľavo od kostolíka XV. Kaplnku "Pán Ježiš vstal z mŕtvych", čím začal tretí - ľavý rad kaplniek Cesty oslávenia. A. Bogisich zomrel 13. júna 1904, o čom svedčí pamätná tabuľa v XV. kaplnke.

Cesta oslávenia bola postavená v rokoch 1908 - 1909, keď bol miestnym farárom Augustín Feldamyer. Kaplnky XV. - XIX. zodpovedajú tajomstvám Slávnostného ruženca. Poslednou - spodnou kaplnkou ľavého radu je XX. kaplnka "Srdce Pána Ježiša a Panny Márie".

Hlinícka Kalvária bola postavená z darov zbožných Hliníčanov a ich duchovných pastierov. Hliníčania prispeli i bezplatnou prácou, povozmi a materiálom. Celkové finančné náklady boli 19 558 zlatých.

Kalvársky kopec Zmina na ktorom boli pôvodne pasienky a kameňolomy na ryolit, bol od roku 1928 postupne zalesňovaný. Stopy po kameňolomoch dodnes vidno za kostolíkom a napravo od kaplniek V. a VII. Hliník bol známy výrobou mlynských kameňov z ryolitu, ktoré sa predávali do celého Uhorska. Ryolitové klenáky, ktoré lemujú oblúky vchodov do kaplniek a kostolíka sú obdivovanou ukážkou majstrovstva hliníckych kamenárov.

Počas bojov o Zminu v roku 1945 utrpela Kalvária veľké škody - každá jej stavba niesla stopy vojny. Kaplnka XI. bola celkom zničená, kostolík a kaplnka X. boli vážne poškodené. Na mreži kaplnky IX. doteraz vidno stopy po výbuchu. V roku 1946 bola Kalvária obnovená.
Ako celok sa Hlinícka Kalvária zachovala v značnej autenticite. Prešla iba nevyhnutnými opravami a úpravami udržiavacieho charakteru.

V roku 1992 neznámi páchatelia ukradli z oltára kostolíka drevenú sochu Sedembolestnej Panny Márie, ako aj ostatné plastiky z oltára. Na mieste pôvodnej sochy bola v roku 2011 posvätená socha Hliníckej bolestnej Panny Márie, ktorá bola vyhotovená v Krakove. V roku 2011, keď bola Kalvária obnovená, si kaplnky a zastavenia Kalvárie "adoptovali" veriaci hliníckej farnosti a z okolia.

V súčastnosti sa na hliníckej Kalvárii koná tradičná "jarná" púť s Krížovou cestou a so svätou omšou v nedeľu po sviatku Nájdenia sv. Kríža (3.5.) a "jesenná" púť v nedeľu po sviatku Povýšenia sv. kríža (14.9.) a Sedembolestnej Panny Márie (15.9.). Na Veľký piatok dopoludnia sa koná Krížová cesta.

Zdroj: Informačná tabuľa pri vstupe na Kalváriu v Hliníku nad Hronom.

Schéma hliníckej kalvárie - historická a súčasná .

Ak by ste chceli tiež navštíviť hlinícku kalváriu, môžete ju nájsť na týchto súradniciach GPS: N 48° 32' 13.8", E 18° 46' 53.96"

-----------------------------------
Kalvárie, ktoré sme doteraz prešli (a zdokumentovali):
Nová Baňa
Doľany
Doľany ešte raz 
Hronský Beňadik
Vajnory
Marianka
Dolné Orešany 
Smolenice 
Trnava
Hliník nad Hronom

4 komentáre:

  1. Díky Ježíši, že si svojí Kalvárií prošel v poslušnosti až do dokonalého konce...díky Leti za připomínku velikonočního poselství! Po roce se mám zase chuť vrátit k darům :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka, Ježiš, že k nám hovoríš v každom čase a vždy inak... Vďaka, Mija za milý komentár. Nech sa ti darí. Veľa radosti! L.

      Odstrániť
  2. Letitia, z dovolením budu navštěvovat tvůj blog, tvoje výpravy se mi líbí a je to velmi zajímavé čtení :O). Děkuji a přeji pěkný den Maryša :O)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vitaj Maryška, budem sa tvojim návštevám tešiť. :)
      Maj sa pekne, radostný deň ti želám. Leti.

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...