utorok 12. novembra 2013

Rozlúčka so starým Starým mostom

Možno vám neuniklo, že Bratislavský Starý most v našom meste už končí svoju životnú púť.


Postavili ho po 2. svetovej vojne členovia Sovietskej armády ako provizórny most namiesto ešte staršieho zbombardovaného Mostu Františka Jozefa. Dlho Bratislavčania používali len tento jeden most cez Dunaj. Až v r. 1972 bol slávnostne otvorený nový most - most Slovenského národného povstania. No Bratislavčania jeho oficiálny názov tvrdohlavo odmietali, rovnako ako odmietali oficiálne meno starého mosta - Most Červenej armády. Volali ich jednoducho Starý a Nový most. A tak po "nežnej" revolúcii, keď už nebolo povinné dávať uliciam, námestiam i mostom ideologické mená aj naši radní rozhodli, že už smieme volať bratislavské mosty tak, ako sme boli zvyknutí.



Ale "provizórny" Starý most už naozaj nevládal niesť celú ťarchu bratislavskej dopravy, čo sa cezeň každý deň hrnula. A tak bola najprv zrušená automobilová premávka (január 2009), o pár mesiacov neskôr aj autobusová (máj 2009)... a teraz most končí svoju službu aj pre cyklistov a peších chodcov (november 2013). Tento týždeň ho začnú rozoberať a namiesto neho postavia celkom nový - aj keď vraj podobný most. Mal by slúžiť predovšetkým pre peších a cyklistov, no bude cezeň viesť aj električková trať do Petržalky. (Viac informácií nájdete napr. tu, alebo na stránke veterány.eu)

Uvidíme. Každopádne ak by názvy Starý a Nový most boli ponechané, Bratislava sa mohla pýšiť zaujímavou anomáliou - jej najnovší most (náhradník dnešného Starého mosta) by sa volal Starý most a ten, ktorý po jeho rozobratí ostane najstarším bratislavským mostom by niesol názov Nový most. (Škoda, že zase raz zvíťazili čiesi záujmy a Nový most sa opäť volá Most SNP.)

V nedeľu bolo na starom Starom moste rušno.
Mnohí sa s ním prišli rozlúčiť.

Aj my. :)
 
Cestná časť - teraz stavenisko - je už dlho za plotom.
 
Čiastočne rozobratá - bez asfaltu, len kovová konštrukcia.

Niekoľko detailov...



... a romantických záberov.




Dnes prišlo veľa fotografov.



V pozadí najnovší bratislavský most Apolo


Záber z Nového mosta (vlastne už zase Mosta SNP)




3 komentáre:

  1. Ešte jeden rozlúčkový článok: http://www.topky.sk/cl/10/1367856/Svetielkujuci-koniec--Takto-sa-Bratislavcania-lucili-so-Starym-mostom

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hmm... škoda ho, na druhej strane vidím, ako nám nostalgia dovolí "milovať" naše staré a dobré, aj keď nie pekné veci, ktoré nám majú čo povedať. Je to zaujímavé. hodnota prevyšuje krásu... Vďaka Evi za tvoje postrehy... pekná rozlúčka:o)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Moc krásně jsi to pro nás nafotila,je vidět,že jsi fotila srdcem....Nevím proč se vše musí bourat a ničit ,stačilo přece mu odlehčit třeba jen pro promenády....Měj se hezky...Daja

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...