utorok 8. októbra 2013

Ako NAOZAJ recyklovať PET-vrchnáky



Neviem, či ste vedeli, že vrchnáky z PET-fliaš sú vyrobené z kvalitného tvrdého plastu. A je to dosť drahá surovina, takže sa nielen dajú recyklovať, ale dokonca sa to oplatí. Nielen z ekologického, ale aj z ekonomického hľadiska. Jediný problém je, že sa firmám neoplatí zbierať tento plast v malom, takže v konečnom dôsledku vrchnáky z fliaš nikto nezbiera a končia v zmesovom odpade - v spaľovni. Aspoň v Bratislave.

Ale nemusí to tak byť. Zistila som, že niekoľko nadšencov rozbieha projekt HorebPET. Zbierajú vrchnáky z fliaš, kým z nich nebude poriadna hora - 3 tony. Potom túto surovinu odpredajú firme spracúvajúcej tvrdý polyetylén. Za utŕžené peniaze chcú pomáhať núdznym a zdravotne znevýhodneným ľuďom a rodinám. (Viac si môžete prečítať na ich stránke http://www.horebpet.sk/)

Aj my sme sa zapojili. Takže vždy keď sa nám podarí kúpiť PET-fľašu, po jej vyprázdnení separujeme: Prázdnu fľašu do žltého kontajnera, vrchnák do vedierka (už som vám ho ukazovala, keď bolo nové - link).


Keď je kýblik plný (je to asi 100g plastu), vysypeme jeho obsah do tašky a pokračujeme v zbieraní. A potom niekedy, keď máme cestu okolo, alebo keď sa nám tých vrchnákov nazbiera priveľa, vyberieme sa do bratislavského domu Quo vadis, odovzdať nazbierané do spoločnej zbierky.

Aj dnes sme boli. Priniesli sme do spoločného niečo vyše pol kila vrchnákov. A veru už tam čakalo niekoľko plne naložených igelitiek. Niektorí zbierajú v rodine ako my, iní spoločne - v zamestnaní, v škole a pod. Vrchnáčik k vrchnáčiku, o chvíľku tie tri tony spoločne nazbierame!


2 komentáre:

  1. Čítala som to na ich stránke:o) Dobrý nápad... Pamätám sa, keď sme ešte v socíku zbierali rôzne suroviny...teraz za to platíme, že nám ich prídu odviesť... Tieto vrchnáčiky sú pekne farebné:o)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...