štvrtok 26. septembra 2013

Z knihovničky: Dobrodružstvo za každú cenu.

.

 Nedávno som našla v domácej knižnici útlu knižočku Chvála väzenia, alebo Dobrodružstvo za každú cenu od Merlina Carothersa. Už som si nepamätala o čom to je, a tak som sa hneď pustila do čítania. Kniha má vyslovene vreckový formát, takže celkom prirodzene putovala do kabelky, a kým som čakala na syna po tréningu, mala som čo čítať.

Spočiatku to bol príbeh ako mnohé iné. Búrlivá mladosť, túžba po dobrodružstve, náhle obrátenie a dobrodružstvá prežívané tentoraz v Božej réžii - ako vojenský duchovný. Je až prekvapujúce, ako Boh dokáže plniť naše túžby aj keď úplne iným spôsobom, než sme si pôvodne predstavovali. Napríklad dobrodružstvo, po ktorom Merlin odmlada túžil dostávalo grády, aké by nikdy nemohol zažiť, kým by sa nenechal viesť všemohúcim.

Len ešte jedno mu chýbalo, chcel prežívať moc, aká nám bola sľúbená v evanjeliách. "Hady budú brať do rúk, a ak niečo smrtonosné vypijú, neuškodí im." "Uzdravovali všetky neduhy a zlí duchovia pred nimi utekali..." Ako to, že necítil božiu moc v svojich slovách a skutkoch? Prečo Boh cez neho nikoho neuzdravil? A tak hľadal. Hľadal rôznymi cestami, takmer, v naivnej viere že možno to je správna cesta, začal s okultizmom. Ale Boh ho uchránil a ukázal mu kadiaľ ísť. Hoci metodistický pastor spočiatku hľadel na charizmatické hnutie s nedôverou, zažil tu niečo, čo ho presvedčilo.

Nechcem opísať celý obsah, preto preskočím už len k posledným kapitolám. Tie ma zaujali najviac.

7. Radujte sa! 8. Chváľte ho! Obe kapitoly hovoria o poznaní, že Boh chce, aby sme sa STÁLE radovali a ZA VŠETKO ho chválili. Naozaj v každých okolnostiach. Keď sa žena umárala, že jej milovaný muž, jediný človek, ktorého na tomto svete mala, bol povolaný do krutej vojny vo Vietname. Keď sa jeden z vojakov trápil nad tým, ako jeho milovaná manželka zatvrdlivo odmieta všetko, čo súvisí s Bohom. Keď sa utrápená žena alkoholika rozhodla pre rozvod... A týmto nešťastným ľuďom mal radiť, aby za svoj osud ďakovali Bohu. Naozaj chcel od neho Duch svätý toto? Ak chcete vedieť, ako to dopadlo, prečítajte si knihu.

Neviem, či sa ešte dnes dá zohnať, ale minimálne jeden výtlačok mám doma. Už prečítaný. A som ochotná ho niekomu z vás poslať. Stačí, ak napíšete do komentárov.

 

V Lukášovi 6, 23 nám Ježiš hovorí, že máme jasať, priam poskakovať radosťou. "Keď ste hladní..., keď vás budú ľudia nenávidieť..., keď vás ľudia budú ponižovať..., keď vaše meno budú zavrhovať... radujte sa v ten deň a poskakujte od radosti." (M. Carothers, Dobrodružstvo za každú cenu, s. 61)


Želám vám radostný deň!
Letitia.

1 komentár:

  1. Tahle kniha vypadá také zajímavě. Podobné knížky mám ráda a načerpám u toho sílu jít dál.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...