piatok 2. augusta 2013

Porciunkula

Dnes majú františkáni veľký sviatok. Sviatok posvätenia kostolíka, v ktorom sv. František vlastne "založil" svoju rehoľu. A zároveň je to historicky prvé miesto, kde okrem Svätej Zeme (Jeruzalem) a Ríma, mohli veriaci získať úplné odpustenie časných trestov za svoje hriechy. Aj to "zariadil" František. Alebo skôr jeho láska a dôvera k Ježišovi a Jeho Božskej Matke.
[Podrobnejší príbeh nájdete napr. TU]


Už pri príchode do kostola ma upútali okrem iného "akési" biele stužky vo vnútri. Neskôr som pochopila, že je to "model" kostolíka Porciunkula v približne životnej veľkosti.

"Stužkový model" kostolíka Porciunkula
uprostred kostola.

Bolo to milé. Mohli sme si takto predstaviť, aký maličký tento kostolík v skutočnosti je. Aj ten v Assisi je obstavaný väčšou bazilikou (ešte o kus väčšou než je ktorýkoľvek slovenský kostol).

Sviatosť Oltárna bola vystavená k adorácii
v tomto "naznačenom kostolíku".



Panna Mária Anjelská "v rohu Porciunkuly"

♥♥♥
Zopár informácií z histórie kostolíka Porciunkula od bratov Františkánov: 

PORCIUNKULA je zaužívaný názov kostolíka Panny Márie Anjelskej (alebo Panny Márie, kráľovnej anjelov), ktorý je považovaný za centrum Františkánskeho rádu. Slávnosť Panny Márie Anjelskej a výročie posvätenia tohto kostolíka sa slávi 2 augusta.

Oficiálny názov kaplnky SANTA MARIA DEHLI ANGELI je zároveň názvom katedrály, ktorou bola v roku 1679 kaplnka Porciunkula obostavaná. Nachádza sa asi 4 kilometre od Assisi, v mestečku Santa Maria dehli Angeli v regióne Umbria (Taliansko).

Prvá zmienka o kaplnke pochádza z roku 1045. Kaplnka je však oveľa staršieho datovania. V kaplnke mali byť uchovávané relikvie z hrobu Panny Márie. Časom kaplnka spustla, zostali po nej ruiny v prostriedku dubového lesa. Svätý František spolu s ďalšími troma bratmi aj túto kaplnku opravil po tom, ako v inej blízkej kaplnke (San Damiano) začul Ježišov hlas, ktorý mu hovoril:

" František, oprav môj dom ... vidíš, ako sa rozpadá...!"

V roku 1208 opát benediktínskeho kláštora ponúkol svätému Františkovi kopec nad Assisi, aby z tohto miesta vytvoril centrum svojho rádu. Svätý František túto ponuku odmietol, lebo vlastníctvo bolo v rozpore s princípom chudoby a prijal malú kaplnku Prociunkula, ktorú zobral do prenájmu. Symbolické nájomné malo byť vo forme jedného koša rýb ročne.

V roku 1212 v tejto kaplnke zložla rehoľné zasvätenie aj svätá Klára.
Svätý František zomrel v kaplnke pri západe slnka v sobotu 3. októbra 1226.

Zdroj: Letáčik z kostola františkánov v Bratislave
Viac na www.porziuncola.org
♥♥♥

A takto vyzerá tá "skutočná" Porciunkula v blízkosti Assisi v Taliansku:

(obrázok stiahnutý z netu)

Viac informácií (v taliančine) a obrázkov nájdete na domovskej stránke http://www.porziuncola.org/

Želám vám radostné dni - plné milostí a radosti (aj) z drobností!
Letitia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...