pondelok 8. apríla 2013

Srdce a kríž



Dnes sme mali na stole (až) dve sviečky. Veľkonočný paškál - pretože ešte stále slávime veľkonočnú oktávu - tú dlhú slávnu nedeľu, ktorá trvá celých 8 dní. Na druhej sviečke je zobrazené srdce. Milujúce horiace srdce. Obohnané tŕňmi, horiace láskou. Pretože dnešná nedeľa nesie prívlastok Nedeľa Božieho milosrdenstva.

To aby sme nezabúdali na tú nepochopiteľnú Lásku, ktorá miluje každého jedného z nás. Každého, aj toho najväčšieho hriešnika (alebo, ako by sme povedali my ľudia - stroskotanca). Lásku, ktorá neváhala zomrieť, aby sme my žili. Lásku Toho, ktorý sa obetoval nie za spravodlivých dokonalých ľudí, ale za biednych hriešnikov - aby (sme) sa mohli stať dokonalými, svätými, Jeho. Šťastnými. A tiež milujúcimi. Lebo sme tak veľmi milovaní! Vďaka!
 

Preto sme mali dnes na stole dve sviečky. A tiež dva tvary zákuskov. Vlastne je to (len) slané pečivo. Možno ich poznáte:

Zmiesime v rovnakom pomere (25dg) hladkú múku, tvaroh, maslo, vyvaľkáme a vykrajujeme tvary. Dnes som vykrajovala ovečky (alebo skôr veľkonočných baránkov) a srdiečka. Pretože... ale o tom som už písala vyššie.
Nezabudneme osoliť (najlepšie odspodu - posolíme plech na ktorý budeme koláčiky ukladať, aj zvrchu - potom, ako ich potrieme vajíčkom). Kto chce posype rascou (kmínom), prípadne sezamovými semienkami, strúhaným syrom, alebo čímkoľvek na čo má chuť.
Pečieme pri vysokej teplote (200°C), aby pekne vyskočili. Výsledok sa podobá na lístkové cesto.








Želám vám radostné dni. A aby ste nikdy nezabudli, že ste milovaní / milované. Nekonečnou nemennou bezhraničnou láskou. Vždy. A každý / každá z vás.
Radostný deň.
Leti.


2 komentáre:

  1. Leti, zaujimal by ma receptik - slane pecivko je dobre aj na dalsi den? Vdaka za radu. Pozehnany cas.
    Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Andrea.
      Áno, koláčiky sa správajú podobne ako slané tyčinky z lístkového cesta. Samozrejme, že najlepšie sú čerstvé teplé, ale sú trvanlivé. Pojedali sme ešte niekoľko dní. :)

      Recept je jednoduchý:
      250g hladkej múky
      250g tvarohu
      250g tuku (Hera)
      Zmiesime, vymiesime, kým všetko spolu nevytvorí hladké cesto. Potom dáme do chladničky asi na pol hodinu odpočinúť. Vyvaľkáme a vykrajujeme tvary, aké sa nám páčia. :)
      Poukladáme na osolený plech, potrieme vajíčkom, osolíme, posypeme čím chceme (rasca, strúhaný syr, nič...) a dáme piecť.
      Pečieme v silne vyhriatej rúre. (ja používam horúci vzduch 200°C) Vyskočí to ako lístkové cesto.

      Dobrú chuť!
      Daj vedieť, ako sa ti podarili a ako chutili. :)

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...