sobota 23. marca 2013

Krížová cesta v Marianke

Tento rok dosť možné posledná. Alebo ešte stihneme na Veľký piatok? Prípadne zajtra? Uvidí sa. Ale nateraz sa s vami chcem podeliť o niektoré obrázky z Kalvárie v Marianke.


Cesta vedie nádherným jelšovým lesom

Jednotlivé zastavenia sú zobrazené v murovaných kaplnkách.
Každá je iná.

Veronika podáva pánu Ježišovi ručník

 





Pod krížom zanechali pútnici pred nami

Lavičky pre chvíľu rozjímania



Kaplnka sv. hrobu



 Kalvária (alebo krížová cesta) je v Marianke postavená na kopci.  Putujeme podobne ako kedysi Ježiš, len bez kríža. Iba v sebe si nesieme tie svoje kríže, ktoré nás sprevádzajú životom. A túžime prijať ten, ktorý za nás vyniesol až hore na Golgotu sám Boh (Ježiš). Prechádzame od jedného zastavenia (kaplnky) k druhému... hore až ku krížu pri ktorom si pripomíname Jeho bolestnú - a zároveň víťaznú - smrť.

A potom zostupujeme zase dole. Až k zastaveniu pripomínajúcemu Jeho pochovanie do hrobu. Už vieme. Máme nádej, pretože po Veľkom piatku prišla Biela sobota - a nadránom vzkriasenie. Víťazstvo nad smrťou. Nad všetkým zlým, čo mohlo postihnúť svet. Zlo je premožené a nám je treba už "len" prijať kríž, odumrieť tomu nepravdivému, čo nás láka, a prijať ŽIVOT. Život, ktorý zomrel za nás. Život, ktorý chce, aby sme my žili. Život, ktorý nás tak miloval...

Kaplnka "Svätej studne" - pohľad zhora z Kalvárie.

Ešte bolo treba nabrať dobrú vodu...

... a šli sme domov. Pravda, najprv sme sa ešte zastavili v miestnom kostole (bazilika minor), kde sa práve konala nejaká gréckokatolícka bohoslužba. Veľa sme nerozumeli, tak sme len chvíľu postáli kochajúc sa ich melodickými spevmi a šli sme ďalej. Však ešte bolo treba nazbierať bahniatka (aspoň trošku) na zajtrajšiu Kvetnú nedeľu.

(Viac o kalvárii v Marianke: Miroslav Lisinovič)

*** *** ***

Neviem, či sem zajtra (v nedeľu) na chvíľku zaskočím niečo napísať. Ale potom už by som si chcela dopriať týždeň ticha - bez internetu. Tak vám už teraz prajem: 


Pokojné a radostné slávenie Veľkej noci. 
aby aj vo vás zvíťazil život nad všetkým zlým
a nech vás naplní večná radosť. 

RADOSTNÚ VEĽKÚ NOC!

Letitia.

2 komentáre:

  1. Letinko,moc ti děkuji za modlidby za mé kamarádky,určitě jim to dává sílu nést tuto zkoušku.Dnes jsme měli poslední křížovou cestu tedy náš zbor.Ve středu budu zdobit kostel a Boží hrob,vše si připravím abych to mohla dávat podle událostí sv.týdne a měla také čas na stišení.Hlavně na velký pátek!Přeji ti krásné prožití Velikonočních svátků a radost ze vskříšeného Krista.Daja

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...