pondelok 4. marca 2013

Konečne vonku

Už minulý rok som spomínala, že počas pôstnej doby by sme chceli častejšie navštevovať kalváriu. Každý víkend sa vybrať niekam inam, pozrieť si, akú kalváriu tam majú a pomodliť sa krížovú cestu. Aj tento rok som plánovala každú sobotu výlet k niektorému z týchto krásnych duchovných miest.

Ale ako sa hovorí, človek mieni... a choroby menia. Až tento víkend sme sa konečne dostali von, aj keď len ja so synom - a teda bez auta. Výber nám ešte trochu sťažilo počasie. Kalvárie sú postavené väčšinou na kopci a v tomto čase topiaceho sa snehu bol terén zvlášť neprístupný (sneh, blato, alebo kombinácia oboch). Ale nakoniec sme si vybrali jedinú kalváriu, ktorú sme našli v dosahu bratislavskej MHD, a dokonca bola na rovine. Vybrali sme sa do Vajnor.

Za tip ďakujem Miroslavovi, ktorý tvorí rozsiahly blog o mnohých slovenských kalváriách. [http://lisinovic.blog.sme.sk/c/257256/Putovanie-po-slovenskych-Kalvariach-CLIV-Vajnory.html]

Vajnorský kostol.

Jednotlivé zastavenia kalvárie
sú umiestnené popri múre okolo kostola.

Prvé zastavenie hneď pri bránke.
 
Detail obrázku prvého zastavenia - Ježiš pred Pilátom.
(v odraze kostolné okno)

Slnko svietilo ako vládalo - takže viac než umelecké zobrazenie
výjavu v kaplnke je vidno odraz tých, čo stáli pred ňou.
 



Trináste zastavenie - Ježiša skladajú z kríža.
 
 
Zastavili sme sa aj pri Lurdskej jaskynke...

... a pomodlili sa za vyvolenie dobrého pápeža.

Bol krásny slnečný deň. Asi prvý v tomto roku. Takže sme si výlet naozaj užili. Aj keď cesta trvala hodinu tam a hodinu naspäť, z čoho veľkú časť sme prestáli na zastávkach MHD. Ďakujeme za krásny výlet!

Mnoho radostných dní želám aj vám. 
Letitia.

3 komentáre:

  1. Leti, je kalvarie česky kaplička?? Vůbec nevím. Ten nápad, každý víkend zajet někam jinam, je moc hezký!
    Měli jste krásný den :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím, že to slovo existuje aj v češtine - kalvarie. Je to miesto, kde si nejakým spôsobom pripomíname udalosti Veľkej noci. Môže to byť len návršie s krížom (troma krížmi), alebo aj s niekoľkými kaplnkami (kapličkami), či iným spôsobom znázornené zastavenia (tajomstvá) "krížovej cesty" Ježišovej (od odsúdenia Pilátom, cez nesenie kríža, až po smrť a pochovanie).

      Odstrániť
  2. To jsou krásné místa...moc pěkné...díky

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...