utorok 8. januára 2013

Ako sme si užívali opravenú Singerku

Už vyše roka čakala Singerka po babičke na chalúpke, kým ju opravíme a znovu začneme používať. Vlastne neviem, prečo sme to tak dlho odkladali. Chýbal jej len klinový remeň, ktorý už kúpený tiež čakal v "šuflíku". Teraz sme konečne našli odvahu (alebo chuť? potrebu?) sa do toho pustiť a z krásnej mašiny sme urobili aj funkčnú.

Správne odstrihnúť a nasadiť (spojiť) klinový remeň nebolo jednoduché, ale zvládli sme to bez väčších problémov. A tak som mohla milú mašinu hneď vyskúšať.

Spomenúť si, ako sa na tom šliape ;)

Najskôr na kúsku látky skúsiť ako (a či vôbec) stroj šije

A môžem sa pustiť do samotného šitia.

Koordinácia rúk a nôh mi spočiatku dávala zabrať :)

Ale postupne som sa do toho dostala.

A tu sú hotové vankúše.
(Plnenie molitanom bolo tiež "zábavné". ;-) )

Konečne môžeme pohodlne sedieť na gaučo-posteli
a opierať sa o nové vankúše.

Ušili sme vankúše na gaučo-posteľ v "prednej izbe", aby mala babička teplo od steny, keď na nej bude odpočívať. Doteraz čakali len v podobe molitanových odstrižkov v igelitovom vreci. Možno im neskôr ušijem aj vrchné kabátiky (návlečky) z ladiacej látky, ale na vnútorný obal sa mi hodila táto pevná látka z Ikey.

Šijací stroj už odpočíva po práci...
Ale nie na dlho...

Za krátko sa prihlásil syn, že by si chcel tiež vyskúšať šiť na Singerke. Celkom mu to ide, vraj je lepšia ako elektircká, pred ktorou má väčší rešpekt. Ako si spomínam, aj ja  som kedysi začínala na tomto stroji. Mamin elektický som vyskúšala až neskôr.
Mimochodom, ak som si nevedela spomenúť, ako sa niečo nastavuje, alebo navlieka, synátor vždy našiel ten správny "čudlík", alebo smer, kadiaľ treba niť navliecť. V technike sa vyzná - zdá sa, že aj v takejto voľakedajšej. Takže mi bol pri prvom šití veľmi nápomocný.

A prvý synov výrobok - vrecúško na drobnosti - som dostala ja. Druhé daroval babičke, keď prišla na pár dní tiež na našu chalúpku.

Pokoj a radosť pri realizácii vašich tvorivých nápadov aj vám
Letitia.

8 komentárov:

  1. Leti a ja zatiaľ svoje šicie pokusy prevádzam len na takomto podobnom šľapacom krásavcovi:) Elektrický nemám a zatiaľ mi ani nechýba:)

    P.S. Topinambury ste už skúšali? Urodilo sa voľačo?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Gabi :)
      A nechýba ti endlovanie?
      Topinambury sme ešte nestihli vyskúšať. Koncom leta a na jeseň sme strašne dlho neboli na chalúpke a teraz bola zmrznutá zem, to by sa zle kopalo. Ale myslím na ne.
      Poradíš nejaký dobrý recept? Aby sa toho aj chlapi nebáli (ja by som nemala problém pochrúmať aj surové, alebo trošku uvarené). ;)

      Odstrániť
  2. Milá Leti,konečně mám PC opravený,vyhořelý modem už je vyměněný a já teď doháním resty!!!!Stroj máš výborný,uvidíš zžijete se za chvíli!Já se zase učím na elektrice!Moc mě zajímá Abrahamův chléb,pokud bys někdy dala recept byla bych ráda,hned bych ho zkusila a posoudila jak asi chutnal pánu Ježíši.Moc Tě zdravím,u mě jsou vyfoceny tvé dárečky a myslím,že jim to u mě sluší!Požehnané dny přeje Daja-Duha2

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Daja!
      Teším sa, že si zase s nami a že PC už poslúcha. :)
      Recept na chlebík posielam e-mailom.

      Odstrániť
  3. Také jsem začínala na singrovce, ale už mám stroj kufříkový hlavně kvůli entlování...polštáře jsou krásné...omlouvám se za to Licitii- nějak mu to nemyslelo, ale polepším se :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja už mám (doma) kufríkový. Ale teraz sme ho nemali so sebou - aspoň bola motivácia opraviť Singerku. :-)
      A preklepom sa netráp, stane sa. Hlavne že som sa spoznala ;-)

      Odstrániť
  4. věřím, že musí být radost, když stroj zase funguje! polštáře se babičce určitě hodí. taky pamatuju, jak jsem se jako malá holka učila šít na šlapacím stroji. koordinace rukou a nohou chvíli trvá... ale využila jsem tu dovednost nedávno při předení. i ten, kdo někdy šil na šlapacím stroji, se snadno učí s kolovratem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Joj, to je krásne, keď môžeš priasť vlastnú vlnu. Aj ja by som strašne chcela chovať ovečky. Ale zatiaľ to nie je možné. :)

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...