nedeľa 9. decembra 2012

Vianoce pre vtáčiky

Výroba pochúťok pre vtáčiky sa nám nejako zapáčila. Musím sa priznať, že asi hlavne mne. Konečne si plním detskú túžbu a patrične si to užívam.

Tentoraz sme vyrábali tukové košíčky a semienkové zápichy. Znie to divne? Možno, ale výrobu sme si patrične užili a vtáčiky si dúfam užijú ich konzumáciu. Ukážem aj vám, čo sme to vlastne robili.


Pripravili sme si košíčky a tuk, ktorý sa ani v plusových teplotách netopí - tentoraz to bola kocka Palmarinu.  Keďže som nové, krajšie a väčšie košíčky nechala v chalúpke, museli nám stačiť tieto staré a malé. Dokonca aj mufinový plech som nemala doma, tak som len dúfala, že budú držať tvar. Až neskoro mi napadlo vložiť košíčky do obalu na vajíčka - možno nabudúce.


Košíčky sme naplnili zmesou pre vtáčiky. Potom sme ich zaliali rozpusteným tukom a do každého košíčka zapichli slamku. Tentoraz ich nebudeme vešať, ale zapichovať do hranítka. Dokonca sme skúsili naplniť aj polovičky obalu od kindervajíčka (ten alobal sa teraz dá oddeliť na polovice). Skúsime ich potom zlepiť do celého vajca.

Okrem toho sme si pripravili tvary vystrihnuté zo starej lepenkovej škatule - hviezdičky a srdiečka. Mladý do každého vtlačil špailu, aby sa hotové ozdoby dali zapichnúť do kvetináča. 


Každý kúsok kartónu sme potom poliali rozpusteným tukom (lepší je tuhší, tesne pred rozpustením) a posypali zrnkami. Vznikli nám akési semienkové zápichy.


Už tuhnú v chladničke

A takto tuhnú košíčky na balkóne.
Špaile treba zaistiť, aby držali v správnej polohe.

Košíčky sme ponúkli vtáčikom už na Mikuláša (síce až večer, ale vtáky tuším nemajú menný kalendár ;) ).

Na balkóne nám teraz rastú takéto hríbiky.


Na  chvíľku sa objavila aj vianočná výzdoba.

Len aby som vám ich mohla ukázať.

Po fotení putovali späť do krabice.

A vtáčikom košíčky chutia.
To je hlavné! :)

Želám vám radostný deň. A aby ste si vždy vedeli nájsť milé potešenie. 
Letitia.

2 komentáre:

  1. Super nápad najmä tie zápichy, decká sa potešia:) Ja som tak robila minulý rok jednoduché ozdoby na von kartón olepidlovala a posypala/vyváľala v jemných drevených pilinách. Takže skúsime aj tieto maškrtné:). Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Teším sa, ak som inšpirovala. :)
      Potom určite ukáž, ako sa podarili.

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...