utorok 16. októbra 2012

Vďačný utorok 6. - Poklad v hlinenej nádobe

"Ustavične sa radujte. A pri všetkom vzdávajte vďaky."
(1Sol 5, 16-18)

Učím sa. Inšpirovaná knihou Tisíc darov sa učím vzdávať vďaky - za všetky, aj malé pozornosti, ktorých denne dostávam za plné priehrštie... Všimnúť si. Pomenovať dar. Poďakovať. Aby neprešli pomimo. Aby mali možnosť formovať radostného ducha. Aby som neostala nevďačná. Aby som sa viac usmievala, a viac radosti rozdávala aj tým, ktorých budem stretávať...

Preto počítam. Hľadám dary od Nebeského Ocka a každému priradím číslo. Viem, že dostávam tisíc darov každý deň, ale nie každý si všimnem, nie každý zapíšem. Chcem si ich všimnúť a zapísať tisíc. A možno ešte viac.
 
Tvorivé nápady

624. Plány na tašku

611. Nové ráno, nový deň, nové začiatky... a Jeho stála prítomnosť. 
612. Som hlinená nádoba...

626. Žerucha za oknom

Som hlinená nádoba...
Už minule som spomínala, že často zabúdam ďakovať. Alebo aspoň písať. Kríza pokračuje. Dokonca sa mi zdá, že za rohom (alebo aj bližšie?) číha pýcha. Vkrádajú sa myšlienky typu: "Si lepšia ako iní, ďakuješ, aj keby iní prešli okolo bez povšimnutia, alebo dokonca šomrú..." alebo "Nepreháňaš to trochu? Chceš byť dokonalá, čo? Ale veď to už nie je normálne..." A už sa tu zakráda pýcha, alebo vlažnosť, znechutenie, plytkosť. Bojím sa falošnosti, keď si akoby len navrávam, že som vďačná, ale v skutočnosti som len márnomyseľná. Podobne ako tí farizeji, čo dávali desiatky z mäty a kôpru a vystatovali sa dlhými modlitebnými remienkami...

Nechcem robiť veci naoko. Nechcem napodobňovať vďačnosť, pretože "sa to má". Áno, vďačnosť je dobrá. Ale tá skutočná, nie pozlátko slov - napísaných, povedaných, alebo len v duchu vyslovených. Ale skutočná vďaka v srdci. Uvidieť dar. A ostať v úžase. Alebo len v prijatí (možno napriek bolesti), lebo viem, že Jeho dar je vždy dobrý, aj keby som to teraz ešte nevidela.

Ako ju dosiahnuť? Tú skutočnú vďaku prameniacu z hĺbky srdca?

627. Sýkorka na kvetoch hľadá semienka
(Sýkorku som nestihla odfotiť,
tak aspoň kvet na ktorom sa hostila)

Myslím, že už viem, kde som robila chybu. Snažila som sa o vďačnosť zo seba. Poďakovať, lebo sa to má. Vidieť krásu, pretože je to správne. Robiť to, čo sa odomňa očakáva. Iste, je dobré vzdávať sa kritického ducha a hľadať to krásne aj v škaredých veciach. Uvidieť vznešený záblesk večnosti aj tam, kde tento svet ubíja ľudskú dôstojnosť. No ak sa snažím (len) preto, aby "som bola dobrá", potom je načase ukázať mi, že sama nič nezmôžem.

"No tento poklad máme v hlinených nádobách," a je to tak dobre, "aby mal Boh zvrchovanú moc, a nie my." (2 Kor 4, 7) Aby sa nik nemohol vystatovať. Aby sme sa nesnažili len zo seba - byť dobrí. Tak by sme šli v ústrety akurát tak vyhoreniu. Alebo nejakej inej pliage. Pýche, únave, povrchnosti... Alebo naopak znechuteniu, keď sa prestáva dariť, keď už nevládzem.

Bolo mi treba pochopiť, že takto nie. A naučiť sa vďačnosti - ďakovať aj za milosť ďakovania. Veď to nie ja "som tak dobrá", ale On. Ja som len šťastná, že smiem otvoriť tento vzácny balíček. A tiež neklesať na duchu, keď sa nedarí - veď to nie je (len) moje zlyhanie, ale lekcia: "Bezomňa nemôžete nič urobiť." (Jn 15, 5)

Veru, pripomínaj mi to často. Bez Teba nedokážem nič. Ale "všetko môžem v tom, ktorý ma posilňuje." (Flp 4, 13) Vďaka za to. :)

633. Jesenné listy

633. Jesenné listy

616. Môžem sa na Teba spoľahnúť. (Aj v otázke zdravia.)
619. Am. a jej rodina. A Ty uprostred nich vo všetkých problémoch a ťažkostiach  a zmätkoch... A Tvoj plán pre nich. Tvoja láska. Istota, že si stále s nimi.
621. Pribúdajúca vesta pre O. Pekný vzor, moje potešenie pri práci na nej. 
622. Marvael, Mary, Gabi, Daja, Amelia... a tiež všetci, ktorí nezanechali komentár, keď "prešli okolo". Vďaka za Tvoj plán v ich životoch. 
623. Babičkin počítač (bola som tu, keď ma potrebovala)
624. Plány na tašku
626. Žerucha za oknom
627. Sýkorka na kvetoch hľadá semienka
628. Som krehká a slabá. Ale nie som sama! :)


641. Vežička ukrytá v dvoroch.


629. Dážď - vytvára krásnu vzorku v kalužiach
630. Kruhy na vode mi privolali spomienku na iné "Kruhy na vode" z čias mojej mladosti :)
633. Jesenné listy
641. Vežička ukrytá v dvoroch. (Asi stará nemocničná kaplnka)
638. Cestou z obchodu som stretla našu babičku - a mohla som jej tak pomôcť s nákupom
642. Čerstvý vzduch. Radosť z pohybu. Vďaka, že som musela von napriek "hnusnému počasiu" - pohyb na čerstvom vzduchu úžasne zaháňa jesennú depku. :)
662. Dážď zmyje pele ambrózie (alergény)
636. Virtuálne priateľstvá (teda priateľstvá sú naozajstné, aj keď sme sa ešte nevideli inak, než cez písmenká posielané internetom)
659. Dar priateľstva.

630. Kruhy na vode 

629. Dážď - vytvára krásnu vzorku v kalužiach

662. Dážď zmyje pele ambrózie

Ďakujem za návštevu každému z vás. A želám vám i sebe, aby nám v srdci klíčila stále nová radosť a aby sme stále nachádzali dôvody na vďačnosť.
Dúfam, že sa o tie svoje s nami podelíte. Či už v komentároch, alebo pridáte link zo svojho blogu.

Nech sa vám darí. Radosť a pokoj v srdci. 
Letitia.


Rubrika bola inšpirovaná knihou Tisíc darov
a
stránkou jej autorky www.holyexperience.com.

4 komentáre:

  1. Leti,jen jemná duše a oko které vidí dokáže zachytit takovou nádheru v kaluži!!!!Krása okamžiku!!!!Dája.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Pánovi za oči, ktoré vidia. :)
      Nie je to moja zásluha, je to dar, ktorý mi prináša veľa radosti. :)

      Ďakujem za komentár.

      Odstrániť
  2. Milá Letitia....je to tak jak píšeš, jen se nechat vést, vědět, že je to od Něj...v každodenním okamžiku mít srdce i oči dokořán, přijmout vše, co přichází, umět se ze všeho radovat a dávat to, co ze sebe dát můžem...děkovat je upřímnou radostí za mnoho, že jsem toho všeho přítomna...tolik má slova, která prochází seshora pro všechny.......
    S pozdravením a příjemnými dny...pherenis

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vitaj Pherenis, vďaka za návštevu aj za milé slová. :)
      Nech je pokoj a radosť stále v tvojom srdci.
      Leti.

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...