piatok 14. septembra 2012

Stužkový náramok

Po dlhšom čase konečne zase jeden "tvorivý" príspevok. :)

V Paray le Monival sme často videli predávať stužku na ruku s nápisom. Bola to jednoduchá hodvábna stužka za 1€, z toho polovica mala ísť na nejaký "dobrý účel", ktorý sme najprv nevedeli preložiť. Nakoniec som podľahla a jeden taký náramok s citátom zo žalmu som si kúpila. Bolo tam čosi ako "Stvor vo mne srdce čisté, Pane, Bože môj". Ale číslo žalmu som si nezapamätala a ani sa mi ho doma nepodarilo nájsť. A prečo si súradnice jednoducho neprečítam z náramku? Nuž, už som ho stihla stratiť - ešte vo Francúzsku.

A tak sa mi usídlila v hlave myšlienka, ako by som si mohla niečo podobné vyrobiť sama. Prípadne aj pre iných, ako darček. Najskôr som koketovala s myšlienkou nápis vyšívať, ale... Nakoniec mi padol vhod tip od Domculienky - a tak, keď som sa "náhodou" ocitla na moje narodeniny v Lidli a na pečiatke, ktorú práve mali v ponuke som sa dočítala: "Na papier a textílie - odolné voči praniu a vyváraniu do 90°C", pečiatka sa hneď ocitla v nákupnom košíku. Kúpila som si ju "k narodeninám" ;-) aj keď som ešte poriadne nevedela, ako a či vôbec ju využijem.


Kúpu vhodnej stužky som ešte nejaký čas odkladala (ako všetko - je to naozaj nepraktická vlastnosť, to odkladanie). Až cez víkend na mňa odkiaľsi vykukol tento kúsok oranžovej z domácich zásob. Priam sa núkal na tvorbu, tak som sa pustila do toho.


Najskôr musím jednotlivé písmenká vložiť do drážok na pečiatke. Pečiatka je pôvodne určená na 4 riadky hustého textu, ale dajú sa do nej vložiť aj tri redšie riadky - ako som to urobila ja. Každý riadok som potom napečiatkovala na stužku osobitne (ďalšie dva riadky šli "len" na podložený papier).


Aby som trafila text tam kde ho chcem mať - na stužku, najprv som si opečiatkovala nápis na papier, pričom som si obkreslila obrysy pečiatky. Potom stačilo priložiť stužku na správne miesto (ako podklad som použila polystyrén a stužku som naň prišpendlila, aby sa mi nepohla zo správneho miesta), priložiť pečiatku podľa obrysu a zatlačiť.


Voila! - Hotovo. :) Text je napečiatkovaný, usušený, už len stužku uviazať na ruku.
A teraz mi môže každý deň pripomínať, aby som sa nezabúdala radovať a ďakovať.



5 komentárov:

  1. Peknučké, fajn nápad:)

    Leti, nejak som nestíhala, mali ste krásne nabité, cestovateľské leto a verím, že si v sebe ešte stále prehrávate kopec zážitkov. Nech vás dlho posilňujú!:)
    Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Gabi. Však aj vy ste mali bohaté leto plné zážitkov. Deti načerpali zážitkov (do dospelosti) a vy dospelí ste hádam tiež načerpali síl a radosti. Tak nech sa darí aj počas školského roka. :)
      Leti.

      Odstrániť
  2. Mam pocitac na oprave, tak jsem velmi pasivni ctenar i komentator. Dnes mam prilezitost a hned takovy navod! Ja bych prave takovy razitkovac dle vlastniho navrhu potrebovala jako sul. Musela jsem oznacit vsechno obleceni pro maleho do skoly a nebylo jak. Napred jsem zapolila s nazehlovacimi pasky, ktere nejen ze nevydrzi ani par dni bez prani, ale ani nejdou jen tak popsat! Pak jsem se snazila prisit a opet rucne popsat cedulky, ktere se po vyprani roztrepily a pismo se ztratilo. Vcera jsem vysivala. Myslim, ze s takovou masinkou bych byla raz dva hotova. Zkusim se podivat i u nas v Lidlovi. :)

    Moc diky za typ!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na peripetie s označovaním vecí do škôlky si ešte živo pamätám. Nakoniec som to riešila obyčajným guličkovým perom (propiskou). Snažila som sa načmárať meno na tie ceduľky čo tam našívajú (s návodom na pranie), pokiaľ sme ich predtým nestihli odstrihnúť. Ak sa nápis vypral, obtiahla som ho nanovo, ale väčšinou to držalo, kým malý veci nevynosil.
      Ale takáto pečiatka - to by bolo efektné a efektívne riešenie! Veru. Tak budem držať palce, nech natrafíte. (pri najhoršom znovu o rok v auguste - v Lidli sa tie veci opakujú cca po roku)

      Odstrániť
    2. A moja mamka, keď som ja chodila do škôlky to riešila ešte inak. Kúpili vzorovanú stužku s vyšívanými sloníkmi a psíkmi. Nastrihala kúsky so psíkom a ponašívala mi ich na všetky veci. Potom som vedela, že "psík je môj". :)

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...