sobota 4. augusta 2012

Putovanie po Francúzsku - 1. deň: Ars

Voľajako som sa nevedela dostať k tomu, aby som spracovala zážitky z našej cesty po Francúzsku. Ale dnešný sviatok sa priam ponúka pre zverejnenie obrázkov z pôsobiska sv. Jána Vianney - farára z Arsu.

Naše putovanie po Francúzsku (17. - 26. 7. 2012)

V zime som písala o tom, že by sme niekedy chceli navštíviť Lurdy, miesto zjavení Našej Matky. Od túžby k činu nebolo ďaleko, a tak sme a vydali na cestu po Francúzsku. Tešili sme sa na Lurdy, ale aj na Nevers (pôsobisko a miesto posledného odpočinku Bernadety), Paray le Monial (mesto najsvätejšieho Srdca Ježišovho), Lisieux (mestečko sv. Terezky Ježiškovej)... ale prvou zastávkou bolo Ars - mesto, kde pôsobil a nakoniec aj zomrel farár Arský - Ján Mária Vianney.

Očakávanie (ešte v BA)



Francúzske vinice

18. júl 2012 - Ars

Strávili sme tu dlhých 9 hodín. Je to príjemné pokojné mestečko. Užili sme si tu pokojný obed v malom rodinnom podniku, túlanie po pamiatkach a kaplnkách, zháňanie pamiatok a relikvíí, pokoj, chvíle modlitby i oddychu po noci strávenej v autobuse... Ale keď sme chceli zvyšok čakania na autobus stráviť v parku, ktosi na nás začal volať od brány. Park sa večer zamykal, aj toalety pre turistov, všetky obchody... Našťastie nám chýbali do otvorenia autobusu už asi len dve hodiny. ;-)

"Svätá brána"

Hrob farára z Arsu

Naša sv. omša pred hrobom J. M. Vianney

"Dôverný rozhovor"
(Ján Mária bol naozaj veľmi rozpálený, socha len od slnka ;)  )


Bazilika v Ars
(postavená ako rozšírenie pôvodného kostolíka)

Matka bdie nad mestom

V starej arskej fare (teraz je tam múzeum)

Takúto poličku mi Gaudi vyrobí. Sľúbil! :)

Slnečné hodiny (možno aj mesačné?) v parku

Detail baziliky

Kaplnka postavená pri príležitosti roku kňazov

Osobne mi práve Ján Vianney veľa nehovorí (zatiaľ), ale mám tušenie, že sa to rozhodol zmeniť. Jedinú relikviu sme si priviezli práve z Ars. Tiež už dlho hľadám ružencový náramok, ktorý by som mohla dlhodobo nosiť na ruke - a z celej túry (Ars, Nevers, Parray le Monial, Lisiuex, Lurdy) som si ho kúpila práve v Ars - s podobou Arského farára.  A tak ho teraz nosím stále pri sebe. Uvidíme... ;-)

Želám vám radostný a pokojný zbytok dnešného sviatku aj mnoho ďalších dní.
Letitia. 

3 komentáre:

  1. Jsem ráda,že se mohu podívat na Tvoji reportáž z Lurd,toto poutní místo jsem ještě nanavštívila.Doufám,že nás provedeš postupně celou poutí a máš nafoceno mnoho hezkých fotek.Pěknou neděli přeje Daja.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pravdaže, všetko postupne bude. Mám v pláne každý deň zverejniť obrázky z jedného dňa našej púte. Tak dúfam že poteším a povzbudím. :)

      Odstrániť
  2. Oooh, jeeeee, Leti, Francie je tak krasna. Moc se mi libi ty slunecni hodiny!!! A az budes mit novou policku, jiste ji pro nas vyfotis :), pekna, drevena, jak ma byt.

    Tesim se na dalsi dil cestovani!

    posilam srdecny pozdrav, tentokrat z Brna :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...