utorok 3. júla 2012

Konečne na verande!

(30.6. - 2.7.2012)

 Hurá! Hurá! Hurá!
Konečne je šopa pri našej chalúpke a hlavne veranda (ako-tak) hotová. Už rok túžim jedávať vonku, vonku sa po večeroch hrávať stolové hry, opekať si večeru pri ohni... relaxovať. Tento víkend sme si konečne mohli po prvý raz užívať posedenie pod zastrešenou verandou. A veru sme si užívali plným priehrštím. Takmer som sa odtiaľ nepohla, len keď bolo treba navariť obed. ;) Ale aj to sa možno časom zmení, keď si tam dotiahnem letnú kuchyňu (uvidíme neskôr).

Spoločenské hry sa mohli konečne presťahovať von.


Aj príprava večere.

Večera. :)

Hrali sme kým bolo aspoň trošku vidieť (čo je v lete dosť dlho)
a potom sme si prisvietili umelo. ;)

Aj gitara prišla na scénu.
(tu skrytá za množstvom dymu)

Posledné tóny, už po uložení mladého.

Spomienky... nevedela som sa ich nabažiť.

A je aj kde sušiť ľubovník.

V okolí teraz kvitnú záľahy ľubovníka (trezalky).

Konečne hotová šopa s verandou.

Už sme tam zabývaní. :)

Celkový pohľad.
 
A takto na nás žmurkala veranda pri odchode.

Želám vám všetkým (rovnako ako aj nám) radostné a odpočinkové leto. Hlavne si nezabudnite poriadne užiť jeden druhého. 
Letitia.

9 komentárov:

  1. Moc gratuluji k dokonceni krasne chaloupky a terasy! Vzdyt, Leti, svitis stestim :). Inspirovala jsi me k hrani nejake stolni hry...ja asi vecer vytahnu clovece, nezlob se.

    Jestli se muzu zeptat, na co pouzivas (a jak) trezalku?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem a rado sa stalo. :)
      Čo sa týka byliniek, som úplný laik. Vlastne ten ľubovník suším hlavne preto, že sa mi to páči. O:-) Urobila som si ráno ľubovníkový čaj (spomínam, že kedysi v detstve som ho píjala) a zbytok bude slúžiť asi ako dekorácia. Aspoň kým nezistím ako s tým naložiť rozumnejšie.

      To je zároveň výzva pre tých, čo vedia. Rada si nechám poradiť.

      Odstrániť
    2. Leti, nedivim se, ze trezalku susis jen tak, je nadherna :).
      Ja ze susene trezalky v kombinaci s hermankem delam pletove tonikum (preliji varici vodou, prikryji a necham 10 minut louhovat)
      Susenou trezalku taky muzes macerovat v rostlinnem oleji (olivovem, mandlovem...) vzdy panensky, dat do uzaviratelne sklenice, zalit a nechat alespon 2 tydny macerovat) Pote se olej scedi a uchova. Nemusi byt v lednici, je to uz hotovy olej, nacervenaly, ktery se da pouzit na omrzliny, ekzemy, pohmozdeniny, hemoroidy, vredy... Tak treba jsem trochu pomohla. Byla jsem zvedava, jestli treba neznas jine vyuziti. Pry se pouziva (asi jako caj) jako antidepresivum. Ale je to droga a jiste bude mit sva omezeni v pouziti v kombinaci s jinymi drogami. :)

      Preji krasny vikend, urcite zase na chaloupce! Tesim se na dalsi fotky!

      Odstrániť
  2. Jééj, tak to si užívajte, aj my sme teraz väčšinu času vonku, v altánku je príjemný chládok aj cez deň, tak sa tam sťahujeme s hrami, s plastelínou, s jedením a vlastne celým prežívaním:)
    A tu som niečo vytiahla k ľubovníku na múdrej stránke:
    "Liečivé účinky: V 80.rokoch 20. storočia sa vedcom podarilo zistiť že ľubovník je silný a účinný prírodný prostriedok proti depresiám. Obsahuje hypericin, ktorý účinne pomáha pri depresiách. Ďalej obsahuje zložky s protivírusovým pôsobením a látky posilňujúce imunitný systém - flavonoidy, vďaka ktorým je účinný proti vírusom, baktériám a plesniam. Výluh z kvetov pôsobí ako sedatívum, pomáha pri bolestiach hlavy, reumatických bolestiach a pri nervových ťažkostiach. Je veľmi dobrý na nervy - upokojuje, priaznivo vplýva na psychiku, pomáha zbaviť sa stavov strachu, úzkosti, neurózy a nespavosti. Výťažky dobre pôsobia i pri chorobách pečene a žlčníka, pri žalúdočných vredoch, pri chorobách močových ciest a taktiež proti pomočovaniu detí. Okrem toho urýchľujú krvný obeh a zvonka slúžia na kloktanie pri zápaloch slizníc hrdla a ústnej dutiny. Čaj z ľubovníka je veľmi chutný.
    Odporúča sa piť ho aspoň tri týždne, aby sa prejavil jeho celkový účinok. Počas liečby ľubovníkom sa neodporúča slnenie!"
    Síce som nikde nenašla dôvod prečo nekombinovať slnenie s ľubovníkom, ale pre istotu to sem kopírujem celé.
    A mne sa tiež páčia takéto sušiace sa kytičky aj bez ich ďalšieho využitia, vytvárajú takú kúzlo:)

    Príma dni. Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jej, ďakujem za informácie! :)
      Presne, veľmi sa mi páči byť stále vonku. Škoda, že ten náš mladý je ešte také typické mestské dieťa, že ho von treba ťahať heverom... ale keď už máme k dispozícii takýto priestor, hneď to ide ľahšie.

      Odstrániť
  3. Leti, tak to máte nádherné prostředí. Musí tam být krásně, určitě se vám od tam nechtělo. Třezalku taky teď suším. Měj se krásně a pěkné dny. Slávka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru nechcelo. Ale zase sa tam vraciame. Kus prázdnin bude rozhodne patriť slovenskej prírode. :)
      Aj tebe krásne radostné dni a pokojné noci.
      Leti.

      Odstrániť
  4. Leti, tak jsem konečně našla autora toho chroupání na tvém blogu :))..nakrmila, pohladila. Veranda je krásná a je cítit, jak vám tam bylo milo..krásné léto.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ďakujem za návštevu. :)
    No, ovečka je schovaná dosť nízko... 0;-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...