nedeľa 24. júna 2012

Prechádzka v Marianke

Už sme potrebovali "dočapovať" vodu z Marianky. A tak sme sa v sobotu vybrali na malý výlet. Len vo dvojici, pretože mladý je práve chorý (ale vôbec mu nevadilo ostať doma s babičkou).

Po nabratí nových zásob vody sme sa rozhodli trochu prejsť. Vybrali sme sa po ceste smerom do kameňolomu... prešli sme cez potok a okľukou sme sa chceli vrátiť k autu. A práve vtedy nás prekvapil výhľad na krásny zrušený bridlicový lom:

Fotografia je len z mobilu, aparát sme so sebou nemali,
ale neodolala som zavesiť si sem spomienku na ten obraz.

Za pár ďalšími zákrutami nás prekvapila celkom nová kaplnka (2010), ktorú dal postaviť spolok Permon na mieste bývalej šifrovej jamy (1859 - 1916). Priznám sa, že netuším, čo je to "šifrová jama", ale stretnutie so sv. Barborou, patrónkou baníkov nás potešilo.



Pri návrate sme sa ešte zastavili v bazilike minor (Mariatálsky kostol dostal toto označenie len v decembri minulého roka).  Je krásne zreštaurovaná (aj keď ešte je čo dokončovať).

Vpredu na oltárnej tabili vidno osvetlenú
"zázračnú sošku" Panny Márie.

Zdobený strop

Socha Sedembolestnej v zadnej časti kostola

Želám vám radostný a požehnaný čas.
Leti.

5 komentárov:

  1. Krása, o tom místě jsem už hodně slyšela. Mám hodně příbuzných v Bratislavě a jeden strýc s tetou se nedávno do Marianky odstěhoval. Já jsem tam bohužel ještě nebyla. Krásný večer!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Leti díky, tobě taky krásné léto!! Krásné místa tam u vás..

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Na prvej fotografii nie je zrušený bridlicový lom. Je to tzv. jazierko, miesto prvého marianskeho kameňolomu. Natáčala sa tu scéna vo filne "Dračie srdce".

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Všetko o ťažbe a spracovaní bridlice v Marianke nájdete na www.marianka.eu Rovnako tak o oboch marianskych kameňolomoch - jeden z nich bol na mieste spomínaneho jazierka, druhý oproti na úbočí vrchu Bazgovič.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...