pondelok 28. mája 2012

Príď, Duchu Svätý! :)



Mnohí z vás si asi už ani nespomínajú na sviatky Veľkej noci. Výzdoba šla dolu už dávno a slávnostnosť chvíle sa tiež vytratila. U nás ale viselo slávnostné  "Aleluja!" a okvetinkovaný krížik po celé veľkonočné obdobie - až do sviatku nanebovstúpenia Pána. Len týždeň pred Turícami som konečne kríž zložila. Nastal čas začať sa pripravovať na oslavu Ducha svätého a prijatie jeho darov.


Podľa tradície je ich 7: Dar múdrosti, dar rozumu, dar rady, dar sily, dar poznania, dar nábožnosti a dar bázne pred Pánom. Ale pred týždňom by som to takto z rukáva nesypala ani ja, ani zbytok rodiny. Aj preto sme si urobili "týždeň očakávania Ducha svätého", aby sme si všetky tieto veci pripomenuli.

Od minulej nedele sme si každý deň zavesili na stužky na dverách plamienok s názvom jedného daru. Rozprávali sme sa o tom, čo tento dar znamená a spoločne sme sa modlili pri veľkonočnej sviečke (domácom paškáli).  Veru som si dobre uvedomila, o ktoré dary budem tento rok najviac prosiť a ktoré naopak už "mám", aby som sa ich snažila lepšie využívať!


Ešte stále nemám červené ani biele stužky,
tak musela stačiť zelená - farba života a nádeje
(a vo východných cirkvách aj Ducha Svätého)

V posledný deň - v nedeľu Zoslania Ducha Svätého sme na čestné miesto zavesili aj holubicu znázorňujúcu samotného Svätého Ducha.  

Pohľad "zozadu" z druhej strany dverí.

Rozmýšľam, či v katechézach pokračovať zase 12 druhmi ovocia. Ale asi to nechám k roku, keďže najmladší člen rodiny práve odcestoval do školy v prírode.

................................
Dobré vysvetlenie jednotlivých darov sme našli na stránke www.redemptoristky.sk. Je tam vždy uvedená aj modlitba o ten konkrétny dar.
Záverečnú Prosbu o sedem darov Ducha Svätého nájdete napr. tu

A tu môžete vidieť, čo robili v iných (zahraničných) rodinách.  Zaujímavé je napr. slávnostné menu so špeciálnou tortou k "narodeninám" Cirkvi.



2 komentáre:

  1. Krásný příspěvek. U křtu před 8 lety jsem měla tuto píseň, mám ji moc ráda:
    http://www.youtube.com/watch?v=pP-9mQXoS9E

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jej, tá pieseň vo mne vyvolala veľa spomienok. Spievali sme to ešte hádam v študentských časoch okolo r. 1989... :)

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...