pondelok 7. mája 2012

Napájadlá pre vtáky - súťaž?

V minulom príspevku sa zamýšľam, či je ešte aktuálne vyhlásiť súťaž príbytkov pre zvieratá. A čím viac nad tým rozmýšľam, tým viac som presvedčená, že by sme si ju mali odložiť na neskoršie. V zime sme sa zase starali o vtáčie brušká, aby neostali prázdne... Ale teraz na jar a v lete si už vtáčiky nájdu prirodzenú a pre ne zdravšiu potravu.

Čo im ale môže v suchých týždňoch chýbať je voda. V prírode stále ubúda prirodzených zdrojov a umelé nádrže sú často pre vtáky nevhodné. Či už je v nich chemicky upravovaná voda, alebo majú nebezpečne kolmý okraj...
Preto ochranári odporúčajú, aby sme aj my vytvárali možnosti, kde sa môžu vtáky, ale aj iné zvieratá napiť, prípadne vykúpať. A to tak na vidieku, ako aj v mestách.

Vhodná nádrž musí spĺňať určité bezpečnostné kritériá. Nemala by mať kolmý okraj, ale pozvoľna stúpajúci breh. Ak máte v záhrade napr. odkrytý sud na dažďovú vodu, vtáky ho budú využívať ako zdroj vody. Vtedy je dobré položiť na hladinu aspoň kus dreva, ktorý pomôže zvieratku, ktoré náhodou spadlo do vody zase sa z nej dostať von. Takto sa vyhneme smutnému zážitku, aký som mala v detstve aj ja, keď sme našli vo vedre s vodou utopené vtáčatko.


Zdrojom vody pre vtáky môže byť záhradné jazierko, alebo ľubovoľná (bezpečná) nádoba s vodou. Môže to byť napr. celkom obyčajná podmiska pod kvetináč (prípadne zapustená v keramickom kvetináči, ako to máme my v meste na balkóne). Nechcem sa chváliť "aha, čo mám" - viem, že je to len obyčajná miska, navyše som ju ani nestihla umyť. Chcem vám len ukázať, ako veľmi jednoduché to môže byť.

Vtáky majú moju misku radi (vlastne aj ja), a keď mám pootvorené dvere, môžem pozorovať, ako sa chodia napiť, alebo vykúpať.



Boli by ste ochotní zapojiť sa do súťaže? Pripravíte (alebo už máte) nejaké napájadlo pre vtáky a /alebo voľne žijúce zvieratá? Ste ochotní podeliť sa oň?
Nie je podmienkou aby bolo nové. Nie je podmienkou aby bolo doma vyrobené. Dokonca nie je podmienkou aby bolo napájadlo vaše, môže byť kľudne susedove - len fotografia musí byť vaša (dobre, môže byť tiež susedova, ak sa chce zapojiť cez vás ;-).  Ide mi len o to, aby niekoho náhodou nenapadlo chváliť sa cudzím perím napr. z netu. Ale to asi nehrozí.).

Budem netrpezlivo čakať na vaše reakcie v komentároch, prípadne cez e-mail.
Radostný deň želá
Letitia.

-------------------------
Chcete sa inšpirovať?
Ďalšie jednoduché napájadlá z misky, alebo závesného kvetináča
Ako napájadlo môže v lete poslúžiť aj PET-fľaša upravená podobne ako na kŕmidlo - Len by ste mali pridať nejaký "hambálok". Ak by neskúsený vtáčik spadol dovnútra, nech sa ľahko dostane von.
Môžete sa inšpirovať aj týmto drôteno-plastovým napájadlom Vtáčik sa v ňom síce asi neokúpe, ale smäd môže zahasiť.

Rôzne tipy a návrhy z netu:
Pokyny zo stránky vtaky.sk
Tipy z časopisu Abeceda zahrady - Dáma.cz
Návod na výrobu napájadla z betónu - Praktická Slovenka
Návod od Moniky z Manu Propria


2 komentáre:

  1. Letinko moc tě zdravím ,mám u Tebe resty které chci napravit jen nevím jak vše stíhat,také se chci zapojit do soutěže mám pitko už dlouho jen ho vyfotit to je koupit nové baterie do foťáku,staré jsou už na nic ...krásné úterý Daja

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Daja! Už sa teším na tvoje obrázky :)
    Vďaka za návštevu a tiež ti želám radostný deň.
    Leti.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...