sobota 11. februára 2012

Sviatok (nielen) našej Matky

Pohľad do kalendára nám pripomína, že je vhodný čas oslavovať. Príležitostí máme hneď niekoľko, a to ani nepočítam skomercionalizovaný sviatok sv. Valentína.
V prvom rade na dnešný dátum pripadá sviatok Panny Márie Lurdskej. Spomínam si, ako sme si kedysi, keď sa moja dospelosť ešte len rodila, čítali na prvých tajných stretkách z knižky o svätej Bernadete. Vynorili sa mi tie spomienky dnes pri návšteve Lurdskej jaskynky v Bratislave na Hlbokej.
A prečo sme sa tam vybrali?


Keď sme obaja (ja a môj najdrahší) už vedeli, že chceme prežiť svoj život spoločne, hľadali sme vhodný dátum svadby. A takisto dátum zásnub. Naša láska a dôvera k našej nebeskej Matke nás viedla vybrať si dátum, ktorý by tiež naznačoval, že náš vzťah a našu budúcu rodinu chceme zveriť pod jej ochranu. Preto oslavujeme výročie zásnub práve v blízkosti tohto sviatku - 13. februára. Dnes sme teda oslávili hneď dva sviatky - jeden tak trošku v predstihu (však aj v pondelok si ešte určite niečo navzájom nachystáme ;) ).
A keď už spomínam 13.2., pozrime sa ešte o deň ďalej: 14. februára prišiel na svet "plod našej lásky". Aj za neho sme dnes ďakovali a o jeho ochranu prosili.



Chodievali sme sem už za socializmu. Vždy na sviatok Panny Márie, alebo na prvú sobotu v mesiaci sa mladí vybrali spoločne hore Hlbokou - popred sídlo štátnej bezpečnosti - až k svojej Matke. Tu sa pomodlili, zapálili sviečky, zaspievali... A šlo sa zase domov - v tichu i veselo, pokojne a radostne.

Steny kol-dokola lemujú mramorové votívne (ďakovné) tabuľky: "Vďaka", "Danke", "Halából"... Niektoré už hodne poznačené zubom času ešte z predminulého storočia, iné celkom čerstvé označené dátumom z roku 2010, či 2011.
Sochu Panny Márie dala osadiť do jaskynky v bývalom kameňolome grófka Gabriela Szápáryová po návrate z púte do Lurd. Od tých čias sa tu stretávajú mnohé modlitby. A mnohé-mnohé vďaky.

Zaujímavé podrobnosti o tomto mieste nájdete napr. tu: 
http://kultura.sme.sk/c/3721165/v-bratislave-predstavili-dokument-o-historii-lurdskej-jaskynky-na-hlbokej.html
Alebo v knihe, ktorú napísal v roku 2005 náš nový pomocný biskup Jozef Haľko. (http://www.zaex.sk/knihy/kniha/1124/Jozef-Ha%C4%BEko-Dejiny-lurdskej-jaskyne)



Od jaskynky sme sa vybrali späť inou cestou - cez Horský park a ďalej trolejbusom okolo bratislavského hradu a parlamentu.

Cestou sme stretli aj apoštolskú nunciatúru
a veľvyslanectvo svätej stolice na Slovensku. 


Cesta cez Horský park bola krásna. Ale viac sme sa kochali, než foitli...

Obdivovali sme vtáčie kŕmidlá, ktoré tu ktosi umiestnil...

... aj zamrznutý potok.


A v potoku zamrznutú ľadovú jaskynku. :)

PS: Ak by ste chceli  osláviť sviatok Panny Márie Lurdskej so svojimi deťmi, veľa rôznych aktivít a inšpirácií som našla na stránkach showerofroses.blogspot.com

A až večer mi napadlo, že by mohlo byť zaujímavé vytvoriť jaskynku z ľadu. Myslím, že v tomto mrazivom období by sa ľadová jaskynka vonku pekne vynímala. Škoda, dnes už to nestihneme - ale možno o rok... ;-)

Možnosti na výrobu ľadovej jaskynky:
1. tip: Dať zamraziť ľadové kocky a jaskynku postaviť z nich. Ako lepidlo poslúži voda.
2. tip: Nájsť vhodnú nádobu, ktorá by mohla slúžiť ako forma. Prípadne vymodelovať formu z nejakej modelovacej hmoty a do nej naliať vodu, ktorú potom necháme zamrznúť.
3. tip: Vymodelovať jaskynku zo snehu. 

2 komentáre:

  1. Milá Leti ,dík ,že jsem tam mohla být s vámi,krásné místo,doufám,že jsi se pomodlila i za nás,blogerky....Daja

    OdpovedaťOdstrániť
  2. What a wonderful trip! I hope to make it myself one day...

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...