utorok 17. januára 2012

Týždeň modlitieb za zjednotenie

V poslednom čase tak trochu ulietavam na snahe prežívať s rodinou jednotlivé sviatky a obdobia roka. Myslím, že to korení v jednej knihe, ktorú som čítala už dávno-dávno, keď som sa stala matkou. Bola to knižka Hany Doležalovej Nápady pro maminky na mateřské dovolené. Hneď v úvode autorka píše o potrebe rituálov a rodinných tradícií. Akosi som si to vzala k srdcu a hoci časom toto rozhodutie "hrdzavelo" a zapadalo pod mnohými (nielen) rodičovskými starosťami, v poslednom čase sa znovu vynorilo na svetlo a núti ma často hľadieť do kalendára a premýšľať, ako by sa dalo lepšie a názornejšie prežívať náš rok.


Zajtra sa napr. začína oktáva pred sviatkom obrátenia sv. apoštola Pavla. Tieto dni boli vyhlásené za týždeň modlitieb za zjednotenie kresťanov.
A tak, aby sme nezabúdali tiež prispieť k úmyslu jednoty, pripravila som aspoň jednoduchý lístok s modlitbou. Rôznofarebné rybky okolo modlitby (okrem toho, že sa naozaj ľahko kreslia ;) ) symbolizujú kresťanov - podľa slov, ktorými Ježiš povolal apoštola Petra: "Odteraz budeš rybárom ľudí." Všetky rybky plávajú spoločne okolo Pána, a vôbec im nevadí, že každá má inú farbu. :)


Aby všetci boli jedno, ako si Ty, Otče, vo mne a ja v Tebe, aby aj oni v nás boli jedno, aby svet uveril, že si ma Ty poslal (Jn 17,21).

Modlime sa: Pane Ježišu Kriste, Ty si povedal svojim apoštolom: „Pokoj vám zanechávam, svoj pokoj vám dávam“. Nehľaď na naše hriechy, ale na vieru svojej Cirkvi a podľa svojej vôle jej milostivo daruj pokoj a jednotu, lebo Ty žiješ a kraľuješ na veky vekov. Amen.


******************
Môžete sa aj vy podeliť v komentároch o vaše vlastné tradície a zvyky. Či už k tomuto sviatku alebo k nejakým iným príležitostiam. Napríklad čoskoro sa nám blížia Hromnice, ale možno si nejakým zvláštnym spôsobom pripomínate príležitosti, ktoré nám azda unikajú... Budem sa tešiť na všetky komentáre (prípadne maily).

PS: Kardinál J. Tomko hovorí vo svojom príhovore: Zjednotenie kresťanov a ekumenizmus o histórii (od samého počiatku Cirkvi za čias apoštola Pavla) i o súčastnosti ekumenických snáh. Článok naozaj stojí za prečítanie.

5 komentárov:

  1. Leti,
    moc zdravím. Představ si, že tuhle knížku, i když ji dávno nečtu :), tu mám stále na očích vedle sebe v knihovně. Třeba zase nakouknu, však děti ještě nejsou tak velké...
    Stav se, prosím, ke mně:
    http://la-maison-verte.blogspot.com/2012/01/jsem-ocenena.html
    Hezký večer! M

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Moc ráda se s Tebou pomodlím za jednotu křestanů,a vlastně všech lidí na světě ,ze srdce Daja

      Odstrániť
    2. jej, ďakujem Marianka!
      Zdá sa, že ju má/používa hodne ľudí, ako sa tak v poslednom čase obzerám okolo seba.

      Daja - Teším sa. Nech všetci nažívajú/me spolu v láske a svornosti... :)

      Odstrániť
  2. Ti knihu jsem taky četla. Modlitba je jednou z nedůležitějších věcí v mém životě.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Letitia, milo si ma prekvapila. Ja tú knihu nemám, ale mám inú a tá je najčítanejšia na svete. U nás v chráme (samozrejme aj doma) sa tiež modlíme za to, aby všetci sme jedno boli.
    S láskou v srdci
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...