pondelok 16. januára 2012

Naše pokusy - zamrzne slaná voda?

4.- 6. 1. 2012

Prázdninový čas sme okrem iného využívali aj na "vedecké bádanie". Vlastne išlo len o jeden pokus. Ide o to, že s príchodom zimy sa treba postarať o to, aby mráz neponičil čo nemá, napríklad vodovodné rúrky. Vždy som vedela, že na zimu treba v neobývanom dome vypustiť vodu z vodovodného systému a zasoliť odtoky. Ale čo stačilo napr. na Záhorí, nemusí nutne stačiť vo výške 700 m n m, kde sa dá predpokladať zima predsa len o čosi tuhšia. Ktosi nám radil nemrznúcu zmes a ja som zneistela, či soľ bude stačiť. To nám vnuklo nápad vyskúšať si účinok soli vo vode prakticky.


Pripravili sme si presné množstvo (1/4 pinty - táto mierka zaujala Nulana na odmerke) nasýteného roztoku soli (stačilo pridať dve čajové lyžičky kuchynskej soli) a také isté množstvo čistej vody pre kontrolu. Potom sme oba poháriky vyložili von "na mráz". Keď sme po nejakom čase zistili že vonku vôbec, ale vôbec nemrzne, museli sme pokus presťahovať dovnútra do mrazničky. To nám ale nebránilo vyskúmať zaujímavé zistenia:

Čistá voda zamrzla takmer okamžite na veľmi pevný ľad, ktorý so znižovaním teploty stále zväčšoval svoj objem. Ale voda, v ktorej bola rozpustená soľ, zamrzla až pri cca -10 °C. Ani vtedy netvorila súvislú pevnú hmotu ako ľad. Vytvorila akési mokré kryštáliky, ktoré pripomínali skôr ľadovú drť, aká sa predáva v horúcich letných dňoch. Aj keď sme teplotu v mrazničke znížili až na mínus 24 °C hmota v pohári so slanou vodou síce bola o hodne tuhšia, ale ešte stále sme do nej dokázali zapichnúť lyžičku.

Neskôr som si vygooglila aj teóriu: V laboratórnych podmienkach slaný roztok tuhne pri -20 °C, na chodníkoch niekedy už pri -5 °C a tvorí takzvaný kryohydrát - to je tá podivná kryštáliková hmota, ktorú sme pozorovali aj my.

Takže pokus dopadol veľmi uspokojivo. Voda s pridaním soli zamrzne až pri veľmi nízkych teplotách a aj vtedy tvorí hmotu, ktorá by nemala narobiť veľké škody vo vodovodnom potrubí.

Pri pokuse sme si robili podrobné záznamy. :)

O usporiadaní pokusu píšem podrobnejšie tu.
Vedecké vysvetlenie nájdete napr. v tomto dokumente,
alebo na stránke www.infovek.sk

1 komentár:

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...