nedeľa 22. januára 2012

Kŕmenie "čajníkov"

Keď som bola malá, chodievali sme vždy v nedeľu poobede na prechádzku k Dunaju. V zime sme nezabudli zobrať nakrájaný suchý chlebíček pre čajky, ktoré tu zimovali. Vždy som obdivovala, ako ladne krúžia okolo nás a ako šikovne chytajú kúsok chlebíka v letku. Mala som tie chvíle veľmi rada!

Chcela som tento zážitok sprostredkovať aj "mladšej generácii" a tak sme sa aj túto zimu vybrali kŕmiť čajky (alebo ako hovorievala moja malá "neternica" - čajníky).


Pokúšala som sa tú nádheru aj zdokumentovať, ale ukázalo sa to ako takmer nemožné. Absolútne som nestíhala zaostriť a dokonca ani "cvaknúť". Hoci na pohľad to boli úchvatné zábery letiacich vtákov a nafotili sme naozaj veľa záberov, nakoniec sa budete musieť uspokojiť s pár ako-tak-skoro-schopnými obrázkami.









Kedysi sa vtákom dávalo výlučne suché pečivo. Teraz naopak odborníci radia aby sme sa suchému pečivu a chlebu vyhli, aby si vtáky o ostré okraje neporanili citlivú sliznicu zobáka a hrdla. Tak som suchý chlieb, ktorý som pre čajky mala odložený trochu pokropila vodou (z čistého ostrekovača na rastliny) a nechala asi hodinu odstáť v mikroténovom vrecku. Ale čajky nie sú hlúpe! Keď bol niektorý kúsok tvrdší, čajka ho chytila do zobáka a odletela si ho zmäkčiť vo vode.

A čo vy? Kŕmite vtáčiky? Budem rada, ak sa o svoje skúsenosti podelíte aj s nami.
A ak máte svoje kŕmenie aj zdokumentované (fotografie, obrázky, kresba...), určite sa zapojte do našej zbierky vtáčích kŕmidiel. Myslím, že tam pokojne môžeme zaradiť aj takého živé "kŕmidlá". :)

1 komentár:

  1. Leti drahoušku já jsem byla u dcerky a také překvapeníííííííííí .Děkuji!!!!!Jsem uplně nadšená Dunajem,ach jak já miluji přístavy a lodě ,racky to jsou ti bílí krásní ptáčci ,co bych za to dala se tak projít ......máme tady jen malou řeku ,měj se a ještě jednou díky! Daja

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...