streda 14. decembra 2011

Nápady na tvorenie

Ako som sa tak potulovala po internete, občas ma niečo zaujalo natoľko, že som na to nechcela zabudnúť. Napadlo mi ukladať si tieto tipy do jedného neuverejneného blogového príspevku. Pôvodne mali byť len takou pripomienkou a inšpiráciou pre mňa, ale myslím, že je čas podeliť sa o rôzne nápady aj s vami. Však teraz je čas prípravy rôznych ozdôb, svietnikov a darčekov.

Tak nech sa páči, kochajte sa a inšpirujte sa.

Svietniky

Svietnik z pieskom
Na stránkach hhanky.estranky.cz som našla takéto svietniky vyrobené z pohára a piesku, či soli. Do pohárika vložíme sviečku a zasypeme pieskom. (Môžeme použiť farebný piesok, voňavú soľ do kúpeľa...) A hotovo. :)
Podrobný postup, ako aj ďalšie obrázky rôznych kombinácií nájdete u hhanky.


Samozrejme existuje ešte kopa rôznych možností ako premeniť pohár na efektný svietnik. Napríklad pohár s kabátikom vystrihovaným z papiera alebo pohár omaľovaný farbami na sklo...

Ale zvlášť ma zaujala možnosť vyrobiť si svietnik z ľadu.


Svietnik z ľadu

Medzi časom som videla viacero stránok s takouto výzdobou, ale prvýkrát som ľadový svietnik našla u pavly-bilydomov. Takéto svietniky sú vhodné na von, keď mrzne. V teple domova by sa nám rýchlo roztopili.


Ak nemáte vhodné "bábovkové" formy, môžete si svietnik urobiť z dvoch rôzne veľkých nádob. Väčšiu nádobu (misku) naplníte vodou, do nej vložíte menšiu (pohár - do ktorého sa zmestí sviečka), zaťažíte, aby bola vnútorná nádoba správne ponorená a vložíte do mrazničky, alebo von - ak dostatočne mrzne.


Dekorácie

Lapač slnka z  ľadu: 

Z ľadu sa dajú vytvoriť aj takéto krásne ozdôbky, ktoré si môžeme v zime zavesiť v záhrade, alebo na balkóne. Prvýkrát som túto nádheru videla na magicalchildhood.wordpress.com, ale niečo podobné sa dá nájsť na viacerých stránkach.


Ide o to, že do nádoby vhodného tvaru (napr. kruh ;) ) nalejete tenkú vrstvu vody, do ktorej povkladáte rôzne ozdobné predmety (ovocie, prírodniny, alebo farebné stužky - je to na vás). Je možné vodu ofarbiť napr. potravinárskym farbivom, ale myslím, že číry ľad bude krásny. Nezabudnite do vody vložiť aj motúzik, na ktorý tú krásu potom zavesíte. Inou možnosťou je vložiť do vody napríklad úzky pohárik, aby v ľadovej ozdobe vznikla dierka na zavesenie.


Závesné "snehové" vločky

Aj vy ste kedysi radi vystrihovali dečky / snehové vločky z papiera? Niektorí si ich lepia na okno ako zimnú dekoráciu. Mne bolo vždy proti srsti niečo lepiť na okno, ale zapáčil sa mi nápad Ivety z Praktickej ženy facebook - holky v akci
Rôzne veľké povystrihované kolieska zalaminovala a spolu s korálkami zavesila do okna ako ozdobný záves.



Ozdoby z priehľadných plastových viečok

Často býva na rôznych téglikoch s potravinami viečko z priehľadného plastu. Creative Jewish Mom objavila spôsob, ako ich premeniť na niečo krásne. Je to nádherná aktivita pre deti a veľmi pôsobivá výzdoba nášho domova.
Permanentnými fixami s deťmi nakreslili na vrchnák obrys motívu, ktorý potom vyplnili lepidlom a farebnými korálkami.


Hneď mi napadlo, že by mohlo byť zaujímavé použiť kontúrové 3D farby a ornament vybodkovať. Napr. takto nejako. Myslím, že to so synom vyskúšam.


Vločky zo zažehľovacích korálkov

Zo zažehľovacích korálkov sa dá vyrobiť všeličo. Aj jemné zimné ozdôbky v tvare snehových vločiek, ako nám to ukázala lilla-a.


Jarnú verziu som našla...  hm, je mi to trápne, ale zabudla som si zapísať zdroj. Uložila som si len obrázky, ale cestu späť k článku už nepoznám. Myslím, že to bolo u niekoho z vás, ale teraz to už spätne neviem nájsť, tak sa prosím ozvite, až si niekto spoznáte obrázky, aby som mohla doplniť link na vašu stránku.
(Edit: Tak som to nakoniec našla. Myslím, že som sa inšpirovala u Markéty Baletkovej)


Postup je jednoduchý: korálky uložíme do mriežky, zažehlíme, navlečieme na nitku a zavesíme na halúzku. :)


Námety na darček

Ozdobené štipce

Aj z obyčajných štipcov sa dá urobiť veľa parády. Je to zvlášť jednoduchý dostupný a variabilný materiál
Štipce stačí ozdobiť (hoci nalepenými sadrovými odliatkami, filcovými srdiečkami, kvietkami z farebného papiera...) a zavesiť na motúzik (stužku, pásik organzy...). Na niektoré môžme pridať magnet. Alebo ich zavesíme na paličku (bambus, ozdobený vešiak, vešiačik z drôtu...) ako mobilný záves. Na štipce potom môžeme pripínať čokoľvek - napr. fotografie svojich drahých.
Nápad inšpirovaný Zuzkou - zcdl 




Darčeková taška - váza

tento nápad pochádza od mamaskram. Krabicu od nápoja (ovocnej šťavy, mlieka a pod.) oblepíme ozdobným papierom alebo látkou. Môžeme dozdobiť ozdobnou lepiacou páskou. Cez dierky prevlečieme motúz ako uši, naplníme vodou a naaranžujeme kvety. A kytica, aj keď bude musieť počkať dlhšie mimo domu, nezvädne :)



Záložka do knihy inak

Zaujalo ma, že záložka nemusí byť vždy nutne vovnútri  knihy. Na stránke craftsnob.com je návod na záložku, ktorá robí parádu zvnoka. Ozdobná časť (volán a pod.) je našitý na gumičke. Druhá strana gumičky môže tvoriť záložku, alebo držať celú knihu zatvorenú, aby sa neotvárala napr. v taške.
Na http://craftsnob.com je aj podrobný návod, ako si urobiť ozdobný volán.



Miniskleníček

Už sa vám niekedy stalo, že ste chceli niekoho obdarovať vlastnoručne vypestovaným kvetom, ale rastlinka bola ešte príliš malá na darovanie? Mne áno. Do daného sviatku rastlina nestihla vyrásť a nasadiť dostatok kvetov aby pôsobila ako hodnotný darček. Viem, že o nejaký čas sa rozrastie a bude obdarovaného tešiť mnohými krásnymi kvetmi, ale teraz ju ešte ako darček použiť nemôžem. Čo s tým?
Pokiaľ by rastlinka dostala pekné balenie napr. vo forme miniskleníčka, hneď by kvetináč nevyzeral tak prázdny.

Postačí ak odrežeme vrch z prázdnej PET-fľaše, zasunieme ho okolo kvetinky a dozdobíme nejakou drobnosťou. Podobne ako to urobila Minna tu. (Ja som jej nápad objavila vďaka Evík)



Prenos tlače z tlačiarne

Koľkokrát som špekulovala, ako by sa dal preniesť obrázok alebo nápis na nejaký predmet. Ivetka pre nás nachystala podrobný návod, ako preniesť nápis napr. na kvetináč. Postačí vám k tomu tlačiareň, papier a lepidlo na dekupáž.

http://kivetkablog.blogspot.com/2011/08/prenos-napisu-pomoci-lepidla-decoupage.html


Drôtované ozdôbky - detská verzia

Na stránke lilla-a-design sa s nami podelili o veľmi milú a predsa jednoduchú ozdôbku vhodnú aj pre veľmi malé detské rúčky. Postačí, keď z drôtu vytvarujeme jednoduchý tvar (napr. srdiečko) a dieťa naň ponavlieka farebné korálky. Je to krásna dekorácia, aj milý darček napr. pre krstnú mamu, alebo pani učiteľku.



Motaničky

Aj táto dekorácia je veľmi efektná a jednoduchá na prípravu. Postup nám ukázala hlubunda na svojich stránkach.
Zjednodušene - Zviažeme cca tri drievka v prostriedku aby vytvorili hviezdu. Postupne omotávame farebnou bavlnkou, až vznikne čosi ako hustá pavučina. Môžeme použiť ako dekoráciu na stenu, či drobný darček... :)



Recyklovanie:

Krabička na šitie z plechovej škatuľky

Svojho času ma nadchol nápad Tony Zieglerové vytvoriť z plechovej krabičky od cukríkov pohotovostnú krabičku na šitie. Rozhodla som sa, že si tiež niečo podobné vyrobím.
A kto si netrúfa, alebo nemá dostatok materiálu, mám dojem, že podobné šitíčka Tony predáva(la?) na fler.cz.



Z trička vankúš

Tričko, ktoré ste mali radi s krásnou aplikáciou, pekným vzorom ale deti z neho dávno vyrástli. Je vám ľúto vyhodiť ho? Nemusíte ho vyhadzovať. Veľmi jednoduchým spôsobom z neho urobíme ozdobný vankúšik.
Inšpirácia zo stránky Andělské snění.


Alebo ho naplníte napr. ryžou (je lepšie dovnútra ušiť ďalší vankúšik z pevnejšej látky, aby sa ryža nevysypala) a máte suchý termofor. Postačí vankúšik nahriať na peci, v rúre (tuším sa odporúča hodina na 50°C? alebo v mikrovlnke a bude hriať dlhý čas.
[Nápad na termofor som videla na viacerých zahraničných stránkach, ale už si nespomínam kde, takže je to zase bez spätného linku. :-/ ]


"Dekupáž" z ovocných nálpiek

Tento nápad Creative Jewish Mom ma prekvapil a dostal. Nečakala by som, že z tak zaznávaného materiálu sa dá narobiť toľko parády. Nuž čujte:

Aj vám sa na chladničke hromadia malé nálepky z banánov, jabĺk a iného ovocia? Neviem, kde sa v človeku berie tá zberateľská vášeň, ale asi každé dieťa si v istom veku prelepuje nálepky a nie je ochotný ich vyhodiť. U Creative Jewish Mom som objavila nápad, ako sa dajú tieto malé potvorky využiť na neuveriteľnú parádu.
Ak si chcete ozdobiť napr. škatuľku od čaju, postačí, keď ju vymaľujete veselými farbami a potom na ňu naaranžujete určité množstvo týchto nálepiek. Keď ste s rozložením spokojní, prilepíte nálepky pomocou lepidla na dekupáž (alebo iného vhodného lepidla), prípadne zalakujete a hotovo. Paráda je na svete.
Presvedčte sa sami:



Neuveriteľné, však? Tiež by som nečakala, že z tých malých vecičiek môže vzniknúť niečo tak zaujímavé.


"Nedetské" záplaty - Geometrický vzor

Neviem, ako ste na tom vy, ale ja mám práve doma jedného chlapca, ktorý už dávno vyrástol z detských zvieratkových a vláčikových obrázkov. Ale nohavice derie stále statočne. A tak mi veľmi dobre padne každý nápad na vhodne estetické záplaty použiteľné aj pre staršieho chalana. Na boyohboyohboycrafts som našla takéto jednoduché geometrické vzory záplat. Myslím, že vyzerajú pôsobivo a vôbec nie naivne detsky alebo dievčensky. Už sa teším až náš mladý zase rozoderie nejaké nohavice. ;-)



Chlapčenské motívy

Tieto tričká vyšíval made by Joel na dovolenku pre všetkých detských účastníkov. De-fakto nešlo o recykláciu, ale zdá sa mi, že podobný motív by sa dal využiť na obnovenie rôznych vecí. Napríklad na oživenie tašky na telesnú, alebo ňou ozdobiť záplatu na tričku...


Nákres týchto obrázkov na stránke http://madebyjoel.com/ síce nie je, ale je tam mnoho iných návodov aj s nákresom. Napríklad tieto vianočné obrázky.




Ak sa vám máli , veľa rôznych nápadov je napr. na týchto stránkach:
http://www.vytvarka.eu/
http://babetko.rodinka.sk/vychovavame/tvorivo-s-detmi/?pageteaser[page]=8
http://www.hhanky.estranky.cz/clanky/postupy---napady/kridy-doma-vyrobene.html

3 komentáre:

  1. Ahoj Leti,mě nejvíc zajímá přenos nápisu,moc se mi to líbí,nemám tiskárnu ,nevím kde by mi to udělali,všude to stojí nekřestanské peníze,tak ahojky, Daja

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super nápady, určite poskúšam, ďakujem Leti:D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...