nedeľa 27. novembra 2011

Prinášať svetlo


Ako ste si možno všimli, nedávno som objavila blog istej "tvorivej židovskej mamičky". Zaujalo ma v ňom nielen množstvo nápadov na tvorivé aktivity, ale tiež prežívanie židovských sviatkov. A tak som si chcela zistiť niečo viac napríklad o sviatku svetiel (Chanuka), ktorý budú sláviť približne v čase našich Vianoc. Našla som si viacero článkov v slovenčine, dozvedela som sa veľa zaujímavého a mnohé veci ma oslovili. Ale asi najviac mi v srdci utkvela táto myšlienka:


Počas sviatku židia postupne zapaľujú osem sviečok - každý deň o jednu viac, čo symbolizuje víťazstvo Boha (dobra, svetla) nad zlom (svetom, tmou). Ale človek si nemá požehnanie (svetlo) nechávať len pre seba, treba ho šíriť do celého sveta, iným ľuďom. Preto má svietnik stáť v blízkosti vstupných dverí, alebo pri okne, aby jeho svetlo videli ľudia, ktorí idú okolo.

Aj my radi na Vianoce zdobíme svoje domy svetielkami. Dávame do okna rôzne svetelné reťaze, svietniky, stromček postavíme blízko okna. Spomínam si, ako sme sa pri návšteve svokrovcov vždy vybrali na prechádzku po meste a pozorovali pozažíhané vianočné stromčeky za oknami. Bolo to pekné, to áno. Ale až tento rok dám iste do okna nejaké svetlo s vedomím, že ten symbol má (aspoň pre mňa) hlbší význam.
Tak ako dávam do okna to malé svetielko, tak chcem všetkým ľuďom okolo prinášať svetlo Toho, ktorý prišiel na svet a stal sa človekom.


A ak sa vám stane, že z nejakého dôvodu nemôžete zapáliť sviečku na adventnom venci... nebuďte smutní. Môžete adventný veniec vymeniť hoci za ovečku. ;-)
Tak ako v tomto príbehu.

3 komentáre:

  1. Tato krásná myšlenka je na světě od začátku jen mnoho lidí o ní neví !Pokojný Advent, Daja.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Áno. Mnohé krásne staré myšlienky ostávajú časom zabudnuté ... a znovu nájdené. Je to zvláštne, akým rôznym spôsobom sa nám vždy znova prihovárajú. :)
    Radostný advent aj tebe. L.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Leti, príma ovečkový (ako inak, však?:) príbeh:)
    A vďaka aj za rozprávanie o Chanuke a symbole svetla ponúkaného druhým.
    Človek sa má vždy čím obohatiť. Gabi

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...