štvrtok 10. novembra 2011

Ako na vinety?

Pri príprave pohárov na budúce svietniky som musela najprv odstrániť pôvodné vinety. Niektoré nálepky sa krásne odmočili vo vode, ale napr. pohárik od džemu z IKEA nie a nie pustiť. Už som raz mala takú skúsenosťs fľašou, čo mala slúžiť ako materiál na darček pre dedka. Márne som ju drhla všetkými možnými prostriedkami, čo som doma našla - od čistiacich prostriedkov, alkoholu, pleťovej vody a prášku na drhnutie riadu až po drátenku, nožík a žiletku. Mordovala som sa s tým možno hodinu, kým bol výsledok ako-tak uspokojivý (musela som, tlačil ma čas a nedostatok alternatívnych zdrojov). A veru som si povedala "nikdy viac".

Tentoraz sme boli na chate a mali sme zapálený oheň v krbe. A tak som v zúfalstve vyskúšala ešte jednu techniku - opatrne som pomaličky vložila pohár do ohňa (s malou dušičkou, aby v ohni sklo neprasklo). A veru, podarilo sa - vineta v horúčave krásne odskočila, ani som nemusela čakať kým zhorí. Potom opatrne pomaly vytiahnuť pohár z krbu a nechať ho pomaličky vychladnúť.
Vineta síce povolila, ale pohár ostal znečistený sadzami zachytenými na zvyškoch lepidla... Takže ostal aj tak nepoužiteľný.

Ale HURÉKA!
Tento týždeň som narazila u Creative Jewish Mom na tutorial, v ktorom ukazuje, ako sa dajú odstrániť aj tie vinety, ktoré nepustia vo vode. Vraj existujú dva druhy lepidla na fľaše - rozpustné vo vode, alebo rozpustné v oleji.  Nenapadlo by mi použiť ako rozpúšťadlo olej. Aj keď teraz si spomínam, že niekedy nálepka z fľaše na olej sama odpadáva, keď je priveľmi zamastená.
Rozhodla som sa teda rady "kreatívnej židovskej mamičky" hneď vyskúšať.

Naliala som do krabice od mlieka (najužšia použiteľná nádoba, aby som neminula priveľa oleja) trochu starého oleja, čo zbierame do separovaného zberu. Ponorila som do toho pohárik s tvrdohlavou vinetou a čakám, čo sa bude diať....



Prvé skúsenosti:
- Olej naozaj rozpúšťa lepidlo
- Trvá to veľmi dlho (vyhraďte si viac ako jeden celý deň)
- pretože sa olej nedostane dosť dobre pod vinetu (hlavne ak nie je z papiera a ak použijem pritesnú nádobu.
- Ak olej nalejem do papierovej krabice (aj keď je určená na nápoj), krabica postupne nasiakne mastnotou (takže je lepšie použiť sklo, plastovú fľašu, alebo položiť krabicu na taký podklad, ktorému nevadí ak sa zamastí).
- Pokiaľ použijem dostatočne úzku nádobu, spotreba oleja je naozaj malá

Dúfam, že už zajtra sa mi podarí nálepku bezo zbytku odstrániť. Určite sa o skúsenosti podelím.



Pokračovanie 11.11.2011:
Nálepka postupne povolila. Ešte nechám cez noc dočistiť posledný kúsoček lepidla a zajtra pohárik  umyjem v saponáte. Hurá! Ide to!


Skúsenosti:
Vinety, ktoré sa nedajú uvoľniť vodou pustia pomocou oleja.
Podľa druhu etikety (papier, nejaká umelina...) môže trvať dosť dlho (deň-dva), kým sa olej dostane pod celú vinetu.
Pomáha, keď priebežne odliepame uvoľnené časti vinety.

A čo je hlavné, môžeme efektne recyklovať všetky poháriky a fľaše. :)

A je to!
Pohárik čistý ligotavý pripravený na použitie.

6 komentárov:

  1. ďakujem za postup, tiez sa mi nedarí odstrániť etikety z jablkového pyré, a nikdy by ma nenapadlo použiť olej

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Som rada, že som niekomu pomohla. Tiež som bola nadšená, keď som ten nápad našla.
    Radostný deň. Leti.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak jestli tohle funguje, bude ti pískat v uších, až budu volat: "JUCHÚ!!!"
    Každý rok, když meju sklenice na med, se najde několik "tvdrohlavých", ze kterých tu etiketu vůbec nedostanu. Ty jsou pro mne k nepoužití. Ovšem pokud toto čištění funguje, ocitám se rázem někde úplně jinde! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Už sa na to "JUCHUÚ!" teším. ;-)
    Daj potom vedieť, ako to dopadlo.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ..ja ich davam dole tak, ze najprv v teplej vode odmocim nalepku, zlupem, co sa da, aj tupou hranou nozika a az potom troskou oleja drhnem a drhnem, ale ide to dost rychlo..

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mne to viazlo na tom, že vineta nebola z papiera, takže vôbec nenasiakala. A v teplej vode ani nožíkom fakt nešla dole. Papierové nálepky idú dole ľahko (ak nie s vodou, tak pomocou oleja).

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...