streda 5. októbra 2011

"Nové" tričko :)

Toto jednofarebné tričko som si kúpila už dosť dávno. Už vtedy som  mala v úmysle nejako ho dotvoriť. Samozrejme ovečkou. ;)
Konečne nadišiel ten deň a "nové" tričko je hotové.
.


Postup:
Ja viem, že rôznych návodov je po internete hodne. Ale možno niekomu pomôže aj tento môj:

Potrebujeme:
Servítku s vhodným motívom, lepidlo na dekupáž, mäkký štetec, bielu farbu na textil, žehličku. A samozrejme vhodné tričko.
Zvolený motív vystrihneme (resp. vytrháme) len z jednej - vrchnej vrstvy servítka. Potom si vyznačíme miesto, kde chceme obrázok mať - ja som na označenie použila špendlíky. Stred trička nájdeme jednoducho preložením trička napoly.


Aby cez obrázok nepresvitala farba podkladu, je potrebné podfarbiť plochu obrázku bielou. Vyrobila som si na to šablónu z tvrdého papiera (výkresu). Vytrhaný obrázok som položila na výkres a obkreslila okraje. Potom už len stačilo vnútro vystrihnúť a šablóna bola hotová. Ak máte obrázok s rovnými okrajmi, postačí ak plochu, ktorú chcete vymaľovať ohraničíte maliarskou lepiacou páskou.


Šablónu som pripevnila k tričku obyčajnou izolepou (lepšia by bola maliarska páska, ale aj izolepa poslúžila veľmi dobre) a začala som nanášať farbu. Prekvapilo ma, že farba dosť slabo kryla, musela som použiť tri vrstvy, aby som docielila bielu plochu. Asi zmením značku farieb.


 Po dôkladnom vyschnutí a prežehlení farby som mohla konečne pristúpiť k aplikácii motívu. Najskôr som natrela celú pripravenú plochu lepidlom na dekupáž. Pôvodne som mala v úmysle počkať kým lepidlo zaschne a potom obrázok prižehliť. Ale zvíťazila nedočkavosť a servítku som priložila na ešte mokrý povrch a dôkladne prihladila štetcom namočeným v ďalšej vrstve lepidla.
Ako sa dalo čakať, na niektorých miestach sa servítka začala trochu "krabatiť" (existuje na to výstižný slovenský názov?). Počkala som, kým lep trochu zavädne a postihnuté miesta som opatrne prihladila nechtom. Šlo to celkom dobre, len je treba vystihnúť chvíľu, keď vrchná vrstva lepidla už veľmi nelepí a spodná ešte chytá. Tiež okraje som pre istotu ešte raz pretrela lepidlom, aby sa nezačali odlepovať.

Po úplnom zaschnutí lepidla bolo treba celý výtvor zažehliť - aby sa stabilizoval. A hurá, môžem v "novom" tričku vyraziť do ulíc. :)

6 komentárov:

  1. Svieže, ako inak ovečkové a veru na mňa aj tak trochu jarne zapôsobilo:)Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Však ho aj plánujem už od jari ;-) Ale keď mne vždy tak strašne dlho trvá k niečomu sa rozhýbať....
    Vďaka za návštevu a radostný deň ti želám. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. to je kraaasne tricko :), je to jiste i tim rozkosnym jarnim obrazkem na podzim jak delany ;). Nikdy nenachazim ty spravne ubrousky, hmm

    preji krasny den, Leti

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jej, ďakujem Miška. Pochvala ma potešila a povzbudila. Je to moje prvé (seriózne) servítkové dielo. A tiež väčšinou neviem nájsť ten správny servítok, čo by sa mi hodil. Ale ovečkové obrúsky si syslím každoročne okolo Veľkej noci. ;-) A teraz sa mi zišiel.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Leti,mooooc se mi líbí vše co jsi tady předvedla,návod je ůplný a pochopím ho i já!Jak se to potom pere,to nevím...asi v ruce?Těším se zas příště co zas vymyslíš Daja.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Jej, ďakujem Daja. :)
    Malo by sa to dať oprať v pračke - na jemnom režime bez žmýkania - aby sa obrázok nepotrhal. Podobne ako nažehlovačky z Copyslužby. A žehliť len z rubu (teraz som zažehlovala cez papier na pečenie). Keď tričko operiem, dám vedieť, čo to spravilo. ;-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...