utorok 27. septembra 2011

Čarovanie s listami na tričku

Zajtra budeme na minivýtvarke s ďeťmi tvoriť z listov. A tak som sa inšpirovala, zopár listov som deťom "ukradla" a trošku som sa pohrala aj ja. Výsledkom je "nové" tričko.



Postup:
Najprv som si tričko navliekla na kus polystyrénu. Polystyrén nám ostal doma z nejakej zabalenej skrine a ja som hneď vedela, že sa zíde. Výborne sa na ňom maľujú tričká - keď polystyrén vložím dovnútra, nepotrebujem už doň vkladať niečo iné aby som zabránila preniknutiu farby na druhú stranu a zároveň je krásne vypnuté. V prípade potreby ho ešte vytiahnem špendlíkmi.

Vybrala som si  tri listy rôznych tvarov a najprv som si ich uložila na tričku, aby som videla, ako asi bude vzor vyzerať. Potom som jeden list po druhom zo zadnej strany natrela bielou farbou a otlačila. Určite sa oplatí použiť rovné listy s výraznou žilnatinou. Inak sa natrápite podobne ako ja s tým posledným (najviac v pravo).

 

Po vyschnutí farby som listy znovu po jednom prikladala k ich odtlačkom a štetcom (použila som kúsok hubky na umývanie riadu) som dookola urobila listom akési farebné "lúče".


Stále sa mi tričko videlo akési nedokončené. Rozhodla som sa teda urobiť pod listami ešte nápis - pekne slovensky - JESEŇ.


Písmená som vystrihla z obyčajnej papierovej lepiacej pásky (tej "oblizovacej"), lebo maliarsku tzv. žltú pásku som doma nemala. Dúfajúc, že vo vode rozpustný lep pôjde po dokončení práce ľahko dolu.
Potom som okolie písmen opatrne hubkou natupovala bielou farbou.



Nakoniec som riešila dilemu ako sa zbavím lepiacej pásky, ktorá medzitým vyschla a nechcela sa pustiť trička:
1. Strhnem ju hrubou silou? (to sa mi nepáči, čo ak by som poškodila tričko?)
2. Prežehlím tričko aj s páskou, aby som zafixovala farby a až potom pásku navlhčím, aby sa lep uvoľnil? (čo ak sa páska alebo lep zapečie a nebude chcieť pustiť?)
3. Alebo to risknem, nechám najprv poriadne farby zaschnúť a navlhčím pásku ešte pred žehlením? (dúfajúc, že sa farba nerozpije)

Nakoniec zvíťazila prvá metóda. Cez noc lepiaca páska vyschla natoľko, až sa skrútila a trocha uvoľnila. Ani pri odliepaní nekládla veľký odpor. Len dva minikúsočky sa tvrdošijne nechceli pustiť. Ale nakoniec povolili aj tie.
Takže už len žehličkou zafixovať farby a môžem vyraziť za detičkami! :)


2 komentáre:

  1. Nápadité, mne sa najviac páči v tej prvej fáze, len biele odtlačky listov:) Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Gabi :)
    No, pôvodný plán boli biele odtlačky s tmavším okrajom. Ale výsledný odtieň (kombinácia farby a podkladu), ktorý mi vznikol okolo prvého listu ma mierne vydesil (po vyschnutí už tak desivo nevyzerá :D), tak som sa rozhodla skombinovať viac farieb.
    A na záver sa mi videlo, že listy na tričku tak nejak plávajú... Potrebovali "uzemniť". ;-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...